Окупанти відправили активістку з Ялти під домашній арешт

Новини
Людвику Пападопулу

У Криму ялтинську активістку Людвіку Пападопулу відправили під домашній арешт до 5 вересня.

Рішення прийняв «Київський районний суд» Сімферополя. Активістку звинуватили за ч. 2 ст. 128.1 КК РФ (Наклеп, що міститься в публічному виступі), повідомляє Кримська правозахисна група.

Рішення виніс «суддя» Долгополов Андрій Миколайович. За інформацією адвокатів, Людвіці також заборонені «певні дії за адресою проживання».

Йдеться про заборону на використання мобільної мережі інтернет.

Вночі 5 серпня жінку затримали на кордоні в Армянську. Пападопулу доставили в «Головне управління слідчого комітету» в Сімферополі через те, що вона нібито знаходиться в розшуку. У неї взяли підписку про невиїзд.

4 лютого 2021 року в Ялті, в квартирі, де проживає зі своїм сином блогер і громадська активістка Людвіка Пападопулу, пройшов обшук.

За словами адвоката, обшук був проведений у зв’язку «з постом в Facebook, авторство якого не належить Людвіці».

Місія США в ОБСЄ нагадала про ситуацію з правами кримських татар і українців в Криму, а також в черговий раз закликала Росію до звільнення всіх політв’язнів з Криму.

Як повідомлялось, представлена у червні 2021 року під час 47-і сесії Ради ООН з прав людини чергова проміжна доповідь генерального секретаря ООН про ситуацію з правами людини в окупованому Криму фіксує факти тортур та переслідувань кримчан російською окупаційною владою.

В окупованому Криму 15 липня на засіданні «Сімферопольського районного суду» оголошено обвинувальний висновок у кримінальній справі стосовно арештованого фрілансера Радіо Свобода (проект Крим.Реалії) Владислава Єсипенка. Журналіст провину не визнав.

Нагадаємо:

  • 18 травня 2021 року Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що Росія переслідує 93 кримських татар за політичними мотивами. З них 78 відбувають незаконне покарання на території РФ, ще 15 – позбавлені права на свободу пересування і перебувають під адміністративним наглядом в окупованому Криму.
  • 15 червня 2021 року в Києві правозахисники представили доповідь «Ситуація з правами людини в Криму за 7 років окупації», заснований на інформації про зафіксовані різними міжурядовими та неурядовими правозахисними організаціяім випадках порушень прав людини в незаконно окупованому Росією Криму.