Лукашенко хоче відкрити пряме авіасполучення з окупованих Кримом

Новини

Олександр Лукашенко заявив, що налагоджує пряме авіасполучення з окупованих Кримом у відповідь на закриття Києвом авіасполучення з Мінськом.

Про це Лукашенко заявив на зустрічі зі ЗМІ, повідомляє ТАСС.

«Ви, Україна, зробили все і проклали мені маршрут до Криму. Якщо мені треба буде, я сяду в літак і полечу», – цитує Лукашенка ТАСС.

Він зазначив, що червона риска в стосунках з Україною була перейдена тоді, коли Київ припинив авіасполучення з Білоруссю.

За оцінками Лукашенко, туристи, які відпочивали в Одесі і інших містах України, «тепер переорієнтувалися на Краснодарський край і Туреччину».

«Ви як зараз пропонуєте мені доставляти туди людей на відпочинок? У нас величезна кількість туристів. Ви закрили авіасполучення. Кому ви гірше зробили?», – додав Лукашенко.

Президент України Володимир Зеленський доручив уряду підготувати рішення про припинення авіасполучення між Україною і Білоруссю.

Через інцидент із літаком Ryanair, який змусили приземлитися в Мінську, треба виключити Білорусь із Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO), заявили представники США, Великобританії, Німеччини, Ірландії, Латвії, Литви, Польщі та Чехії.

  • 23 травня екстрене приземлення нібито через повідомлення про замінування зробив літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса. В аеропорту Мінська провели перевірку, вибухових пристроїв не виявили. Слідком Білорусі повідомив про порушення кримінальної справи у зв’язку з неправдивим замінуванням. Під час повторного контролю пасажирів затримали білоруського опозиційного блогера, одного із засновників Telegram-каналу NЕХТА Романа Протасевича. Влада Білорусі інкримінує йому низку кримінальних статей. Telegram-канал «Пул Первого», що інформує про діяльність Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, повідомив, що за дорученням Лукашенка в небо підняли винищувач і він буде супроводжувати пасажирський літак «до кордону з Литвою».
  • Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс повідомляв у Twitter, що загалом на борту перебував 171 пасажир із 18 країн. Пояснити приземлення рейсу в Мінську, випустити всіх пасажирів або провести розслідування інциденту вимагали в низці країн, зокрема в Литві, Польщі, Австрії та Німеччині. Радник білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської Франтішек Вячорка розповів у ефірі телеканала «Україна 24», що з Білорусі не вилетіло двоє пасажирів рейсу Ryanair – Протасевич і його дівчина.
  • NЕХТА – найвідоміший білоруський опозиційний ресурс, який здобув масову популярність на тлі протестів проти підсумків президентських виборів 2020 року, його заснував журналіст Степан Путило. Офіс каналу розташований у Польщі. У NЕХТА є два основні канали в Telegram: на NЕХТА Live підписано 1,9 млн осіб, на NЕХТА – 902 тис. Також є сатиричний канал LUXTA, на який підписано майже 200 тис. осіб. Telegram-канали NЕХТА і NЕХТА Live визнали екстремістськими в Білорусі. Білоруська влада вимагала від Польщі видати Протасевича і Путила «з урахуванням особливої суспільної небезпеки їхньої злочинної діяльності».