Кримська платформа: ще три країни Європи підтвердили участь у саміті

Новини
Крымская платформа

Ще три країни Європи підтвердили свою участь у першому саміті Кримської платформи. Тепер їх 37.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Сьогодні одразу три європейські країни підтвердили участь в установчому саміті Кримської платформи 23 серпня. Загальна кількість учасників зросла до 37. Міжнародна підтримка Кримської платформи набирає обертів, тож чекаємо нових підтверджень», – повідомив Кулеба.

«Участь держав у Кримській платформі – це дуже простий тест про те, з ким ти у питанні деокупації окупованого Криму: з Росією та агресію або з Україною та міжнародним правом», – зазначила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

За її словами, фінальною метою, безумовно, є деокупація Криму та його повернення під контроль України мирними засобами.

На цьому шляху Україна спільно з партнерами буде рухатись за п’ятьма пріоритетними напрямами:

  • консолідація міжнародної політики невизнання будь-якої зміни статусу Криму;
  • ефективність санкцій, їхнє поселення та перекриття шляхів обходу таких обмежувальних заходів;
  • захист прав людини, дотримання норм міжнародного гуманітарного права та відновлення прав кримськотатарського народу;
  • забезпечення безпеки в Азово-Чорноморському регіоні та Східному Середземномор’ї, захист принципу свободи навігації;
  • подолання екологічних і економічних наслідків окупації.

Кримська платформа може відіграти важливу роль у координації санкційних політик США, ЄС, Великої Британії, Канади та інших країн, які не визнають незаконної спроби анексії Криму Росією. Така координація дозволить виробити більш ефективну санкційну політику, яка призведе до серйозних наслідків для РФ за її дії проти України, зокрема, щодо притягнення до відповідальності російського бізнесу та топчиновників, які вкрали українську власність на окупованому півострові, Джордж Кент, тимчасовий повірений у справах США в Україні, заступник помічника держсекретаря США з питань Європи і Євразії сказав в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань.

Детальніше про реакцію Кремля і його кримських прибічників на створення Кримської платформи – міжнародного майданчика по деокупації Криму – дивіться у відеоблозі Валентини Самар Кримська платформа: чому так біситься Росія?

Про те, які перспективи у Кримської платформи бачить уряд Федеративної Республіки Німеччини, – в інтерв’ю Анки ФЕЛЬДГУЗЕН, Надзвичайного і Повноважного Посла ФРН в Україні для Центру журналістських розслідувань.

Нагадаємо:

  • Президент Володимир Зеленський вважає, що створення Кримської платформи буде серйозним кроком у напрямку деокупації Криму, оскільки в ході установчого саміту, який відбудеться 23 серпня в Києві, буде створено постійно діючий офіс і обговорені ініціативи щодо безпеки у Азово-Чорноморському регіоні. Він також зауважив, що країни-учасниці Кримської платформи ризикують погіршити відносини з РФ, яка дуже негативно реагує на її створення.
  • Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова заявила, що Росія «погрожує» країнам, які погодилися взяти участь в міжнародному саміті Кримської платформи, який пройде 23 серпня в Києві.
  • 6 серпня 2021 року під час форуму Експертної мережі Кримської платформи у Києві представили цілі та завдання семи підгруп у її складі.