Зеленський сподівається, що Кримська платформа допоможе пришвидшити звільнення кримських політв’язнів

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: ЕЛІФ БЕКІРОВА

Питання звільнення кримських політв’язнів свідомо гальмує Російська Федерація. Однак Україна та інші країни ще не зробили все можливе для повернення українців та кримських татар з російських казематів. Кримська платформа зможе вивести це питання на новий рівень.

Про це розповів в інтерв’ю кримським журналістам президент України Володимир Зеленський.

«На сьогодні, окрім прямих перемовин з президентом Росії щодо кримських в’язнів, іншого виходу я не бачу. Я вважаю, що інші виходи є, вони повинні напрацьовуватись саме в Кримській платформі. Це найважливіше питання насьогодні – питання політв’язнів. Воно загальмовано повністю», – сказав Зеленський.

Він зазначив, що саме Росія гальмує питання звільнення кримських політв’язнів. Однак, за його словами, Україна також зробила не все, що могла, для звільнення своїх громадян з полону Кремля.

«На рівні, там, європейських судів ми працювали дуже слабко, з точки зору повернення наших полонених. Я вважаю, що цього дуже мало. І дуже мало офіційно я чую, щоб лідери тих чи інших країн, які нас підтримують, щоб вони також сильно працювали і тиснули на президента Росії. Президент Російської Федерації сьогодні може спокійно повернути нам наших полонених, навіть якщо він не вважає, що вони політв’язні», – вказав президент.

Він висловив сподівання на те, що Кримська платформа допоможе вивести питання звільнення українців та кримських татар з російських в’язниць на новий рівень.

«Більшість людей у полоні неможливо, їх неможливо просто так повернути… Я хочу вам пояснити. Всі знають Сенцова. А хто знає Сервера? Ну, ви ж знаєте Сервера Мустафаєва? А хто його знає? Чи щодня показують це по телевізору, чи говорить хтось про це? Чи є майданчики, на яких всі кричать: «Поверніть, будь ласка, Мустафаєва»? Ні», – наголосив глава держави.

Кримська платформа, на його думку, зможе актуалізувати, загострити кожне питання, включно зі звільненням політв’язнів, на рівні не тільки українського суспільства.

«Це наше питання, наше питання. І треба його виводити на європейський рівень, на рівень Сполучених Штатів, до Росії дзвонити і казати. Це актуальне питання», – вважає Зеленський.

Повне інтерв’ю президента України Володимира Зеленського читайте у матеріалі: «Як повернути Крим. Інтерв’ю президента України Володимира Зеленського журналістам із Криму», який вийшов раках проєкту «Як ми будемо повертати Крим» Лабораторії журналістики суспільного інтересу та НВ, що об’єднав кримських журналістів різних медіа, правозахисників та громадських діячів у «Кримську редакцію» для пошуку інструментів та рішень  деокупації півострова.

Нагадаємо:

  • 17 серпня 2021 року в окупованому Криму і Севастополі російські силовики провели масові обшуки в будинках кримських татар. Затримано п’ять активістів. У Нахімовському районі Севастополя співробітники ФСБ відвезли активістів Рустема Мурасова і Рустема Таїрова, в Балаклавському районі Севастополя – Джеббара Бекірова, в Бахчисарайському районі Криму – активістів Заура Абдуллаєва, в Сімферопольському районі Криму – Раіфа Февзієва.
  • МЗС України висловило рішучий протест через незаконні обшуки та затримання кримських татар в окупованому Криму та вимагає від Росії негайно їх звільнити.
  • Прокуратура АРК та Севастополя відкрила кримінальні провадження за фактами нових обшуків та затримань кримських татар в окупованому Криму.
  • Українські правозахисники вимагають від Росії негайно звільнити затриманих 17 серпня в окупованому Криму кримськотатарських активістів під приводом нібито «боротьби з тероризмом» та негайно припинити практику залякування кримських татар, релігійних діячів та громадських активістів на півострові.
  • 17 серпня 2021 року в Криму і Севастополі «суди» заарештували на два місяці Джеббара Бекірова, Рустема Таїрова і Раіфа Февзієва. 18 серпня «Ленінський районний суд» Севастополя заарештував на два місяці Заура Абдуллаєва і Рустема Мурасова.