Міністр оборони США пообіцяв Зеленському підтримку в захисті суверенітету України

Новини
Президент України Володимир Зеленський і міністр оборони США Ллойд Остін Фото: president.gov.ua

Міністр оборони США Ллойд Остін в ході зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським пообіцяв підтримку в захисті суверенітету Української держави. Російське вторгнення в Україну стало однією з головних тем на переговорах Остіна і Зеленського, які пройшли в Пентагоні.

Про це повідомляє Голос Америки.

На початку переговорів Ллойд Остін звернувся до питання вторгнення Росії в Україну. Закликавши Росію «припинити окупацію Криму і … конфлікт на сході України», Остін пообіцяв Зеленському зміцнювати оборонні відносини з Україною.

Глава Пентагону разом з міністром оборони України Андрієм Тараном підписав рамковий договір, який визначить основи американо-українських відносин у сфері стратегічної оборони.

Договір, за словами Остіна, «зміцнює нашу співпрацю і просуває наші спільні пріоритети …, допомагаючи Україні протистояти агресії Росії і здійснювати реформи в сфері оборони та оборонної промисловості в рамках прагнення України до входження в НАТО, а також поглиблює наше співробітництво в таких областях , як безпека в басейні Чорного моря, кіберзахист і обмін розвідданими ».

Остін додав, що він разом з Тараном також підпишуть угоду про дослідження, розробки, випробувань та експертизи, «заклавши основу для розвитку … військово-технічного співробітництва в рамках спільних проектів».

Починаючи з 2014 року, за словами Остіна, «Сполучені Штати виділили понад 2,5 мільярда доларів на підтримку українських Збройних сил, щоб вони могли забезпечити територіальну цілісність своєї країни, убезпечити її межі і поліпшити взаємодію з НАТО».

Крім того, Остін зазначив, що президент Джо Байден вже схвалив виділення 60 млн доларів на забезпечення української безпеки, включаючи придбання протитанкових ракетних комплекси Javelin і багато чого іншого, щоб Україна могла краще захищатися від російської агресії.

Володимир Зеленський висловив співчуття у зв’язку із загибеллю 13 американських військовослужбовців, загиблих в результаті теракту в Кабулі. Він нагадав, що українські військові допомагали США під час евакуації і порятунку сотень і тисяч життів.

«Ми розуміємо вашу втрату, особливо з урахуванням того, що восьмий рік поспіль ми втрачаємо життя наших солдатів на сході України у війні з Росією. Вони борються за нашу свободу, нашу незалежність і суверенітет … Ми раді завжди розраховувати на підтримку нашого стратегічного партнера – США », – сказав він.

1 вересня Володимир Зеленський зустрінеться з Джо Байденом в Білому домі.

Нагадаємо:

  • З 31 серпня 2021 року президент України Володимир Зеленський перебуває з робочим візитом в США. На порядку денному візиту – зустріч лідерів двох країн у форматі один на один і в розширеному складі делегацій. Також відбудеться низка важливих зустрічей президента України з американськими чиновниками. Як планується, представники України та США підпишуть ряд документів. Програма візиту розрахована на кілька днів і охопить ряд міст на Східному і Західному узбережжі США.