Прокуратура АРК скерувала до суду обвинувачення щодо члена злочинної групи, яка вербувала моряків для перевезення нелегалів

Новини
Фото: ark.gp.gov.ua

Прокуратура АРК та Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт щодо учасника злочинної організації, яка займалася вербуванням українських моряків для перевезення нелегальних мігрантів із країн Південно-Західної Азії до Європи.

Дії зловмисника кваліфіковано за ч.1 ст.255 (участь у злочинній організації) та ч.3 ст.149 (торгівля людьми) КК України, за що передбачена кримінальна відповідальність до 15 років позбавлення волі, повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

«Як встановлено в ході розслідування, до злочинної організації входило 6 громадян України, які діяли спільно з іншими співучасниками, що знаходились на території Турецької Республіки. Учасники злочинної організації, починаючи із 2018 року підшукували та вербували моряків, які опинились у скрутному матеріальному становищі, з метою їх експлуатації шляхом втягнення у злочинну діяльність», – йдеться у повідомленні.

Для цього в Інтернеті учасники злочинної організації розміщували оголошення щодо найму моряків нібито для перевезення туристів по Середземному морю. Морякам допомагали виготовити документи, які надавали право здійснювати управління морськими суднами, а також давали право для виїзду за кордон. Із ними проводили навчання, після чого направляли до Турецької Республіки, у тому числі через тимчасово окуповану територію АР Крим.

У подальшому після прибуття моряків до Турецької Республіки їх примушували здійснювати перевезення нелегальних мігрантів морським шляхом, з країн Близького Сходу до країн ЄС, користуючись їх уразливим станом та погрожуючи позбавленням можливості повернутись до України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалось слідчими Слідчого управління ГУ Нацполіції в АР Крим та м. Севастополі.

Нагадаємо:

  • 31 жовтня 2020 року під процесуальним керівництвом прокуратури АРК і Севастополя повідомлено про підозри п’ятьом учасникам злочинної групи, мешканцям Одеської області та Криму, які займались вербуванням українських моряків для перевезення нелегальних мігрантів до країн Євросоюзу.
  • У лютому 2021 року під процесуальним керівництвом прокуратури АРК та Севастополя співробітники кримського Главку Нацполіції та Державної прикордонної служби України на території Міжнародного аеропорту «Київ» затримали учасника злочинної організації, який займався вербуванням українських моряків для перевезення нелегальних мігрантів до країн Євросоюзу. Суд заарештував його з альтернативою застави у сумі 681 тис грн.