Україна з наступного понеділка може перейти у «жовту» зону

Новини
карантин
Фото: РИА Новости

Із наступного понеділка, 13 вересня, в Україні може бути запроваджений жовтий рівень епіднебезпеки у зв’язку зі зростанням захворюваності на COVID-19.

Про це сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в ефірі телеканалу Україна 24.

«Сьогодні у нас відбулося декілька урядових зустрічей і нарад, які чітко показують – Україна вже сьогодні перевищила індикатори, які можуть перевести країну із зеленого рівня епіднебезпеки в жовтий. Ми від МОЗ подали відповідне клопотання до Кабінету Міністрів. На цьому тижні відбудеться комісія ТЕБ та НС, яка розгляне наше звернення, і, скоріш за все, що з наступного понеділка Україна перейде в жовтий рівень епіднебезпеки. Будуть встановлені додаткові обмеження, які передбачені для жовтого рівня і які стосуються в першу чергу масових заходів», – сказав Ляшко.

Міністр нагадав, що перехід на жовтий рівень здійснюється по всій країні, а в подальшому кожен регіон в залежності від показників захворюваності буде переводитися на інший рівень епіднебезпеки. Наразі, за словами Ляшка, підстав для переведення якогось регіону на червоний рівень немає.

Ляшко наголосив, що на жовтому рівні епіднебезпеки громадський транспорт працює без змін, також діє норма, яка передбачає офлайн-роботу закладів освіти при вакцинації 80% персоналу.

«У разі, якщо така норма не дотримується, школи переходять в онлайн-режим. Для жовтого рівня (допускаються – ред.) вакциновані першою дозою, для червоного рівня – повний курс вакцинації повинен бути забезпечений», – сказав Ляшко.

Міністр додав, що наразі вакцинація є єдиним засобом захисту від важкого чи середнього перебігу коронавірусної хвороби і закликав громадян вакцинуватися, щоб запобігти перевантаженню системи охорони здоров’я.

Наразі, за його словами, тижнева кількість госпіталізованих коливається в межах 6-6,5 тис. хворих, 11% ліжок з підведеним киснем зайняті хворими на COVID-19, з усіх госпіталізованих кисневої терапії потребують 65%.

Кабінет міністрів України продовжив режим надзвичайної ситуації і адаптивний карантин до 1 жовтня 2021 года. 

З 5 серпня змінилися правила перетину кордону та контрольних пунктів в’їзду-виїзду, що пов’язані з карантином. Дані зміни стосуються правил перетину державного кордону та контрольних пунктів в’їзду-виїзду на лінії розмежування на сході України і адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом.

Як повідомлялося, 28 липня 2021 року Кабмін України вніс зміни до постанови КМУ №1236 від 9 грудня 2020 року про протиепідемічні обмеження в частині перетину державного кордону і проходження самоізоляції особами, які повертаються з-за кордону. Правила перетину кордону були посилені для протидії можливій хвилі захворюваності штамом коронавируса «Дельта». Зокрема, всі, хто в’їжджає з РФ і Індії, зобов’язані будуть пройти 14-денну самоізоляцію.

Нагадаємо:

  • 16 червня 2021 року Кабмін продовжив адаптивний карантин до 31 серпня, але значно послабив карантинні обмеження, оскільки на всій території України досягнуто «зеленого» рівня епідеміологічної небезпеки. Таким чином перетин державного кордону з будь-яких країн став безперешкодним для українців або іноземців з посвідкою на постійне проживання. Так само безперешкодно громадяни України можуть перетинати КПВВ на Донбасі та на адмінкордоні з окупованим Кримом.
  • З 17 червня 2021 року для громадян України, які прибувають на підконтрольну уряду територію з тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму скасовано обов‘язкову самоізоляцію та обсервацію, оскільки з цього дня на всій території України встановлена «зелена» зона рівня епідемічної небезпеки. При перетині КПВВ українцям не потрібно встановлювати додаток «Вдома».