Кримська платформа: Україна в ООН закликала країни приєднуватися до ініціативи заради спільної безпеки

Новини
крымская платформа

Держави, які не змогли взяти участь в інавгураційному саміті Кримської платформи в Києві 23 серпня, можуть приєднуватися до декларації, яка була підписана за підсумками саміту.

Про це заявив Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця. Він також закликав включити питання про ситуацію в Криму і на Донбасі в порядок денний сесії Генасамблеї ООН.

«Я хотів би закликати всі держави-членів ООН, які не змогли взяти участь в інавгураційній саміті, розглянути питання про приєднання до Декларації, яка залишається відкритою. Кримська платформа – це новий міжнародний формат консультацій і координації, спрямований на підвищення ефективності міжнародного реагування на тимчасову окупацію півострова України, а також на деокупацію Криму і мирне повернення контролю України», – сказав Кислиця.

Він також згадав про обшуки і затримання, які провели російські силовики в минулі вихідні в Криму і пов’язав ці події з Кримської платформою.

«Шкода, що російські окупаційні власті після саміту тільки погіршили репресивну практику щодо громадян України, які прагнуть в повному обсязі реалізувати свої права людини і основні свободи. 3 та 4 вересня 2021 року російська ФСБ провела домашній обшук і затримала п’ятьох кримських татар, в тому числі Нарімана Джелялова. Той факт, що Джелялов публічно підтримав Кримську платформу і взяв участь в її інавгураційній саміті – явно реальна основа його переслідування. Ситуація з правами людини на тимчасово окупованих територіях продовжує погіршуватися, що чітко відображено в останній доповіді Генерального секретаря ООН», – повідомив Кислиця.

Учасники Міжнародної Кримської платформи підтвердили підтримку територіальної цілісності України, засудили тимчасову окупацію Криму, мілітаризацію півострова, порушення прав людини та свободи судноплавства в регіоні й закликали Російську Федерацію до конструктивної участі в діяльності платформи, йдеться у спільній декларації за результатами саміту.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що через проведену у Києві Кримську платформу у Москві та проросійських медіа «палає». Реакцію назвав істеричною.

Москва розглядає участь деяких країн у саміті Кримської платформи як «замах на територіальну цілісність» РФ, йдеться в коментарі офіційної представниці МЗС РФ Марії Захарової, опублікованому на сайті зовнішньополітичного відомства Росії.

Ольга Скрипник, голова правління Кримської правозахисної групи, на Саміті Кримської платформи в Києві заявила, що платформа має консолідувати зусилля громадянського суспільства, влади України, міжнародних партнерів навколо деокупації Криму, його реінтеграції та відновленню міжнародного правопорядку.

23 серпня пройшов інавгураційний Саміт Кримської платформи. Він офіційно запустив перший міжнародний формат щодо Криму.

Кримська платформа – це ініційований Україною новий міжнародний консультаційно-координаційний формат.

Платформа спрямована на підвищення ефективності міжнародного реагування на триваючу окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим загрозам, посилення міжнародного тиску на Кремль, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні мирним шляхом.

Нагадаємо: