Так звані «міжнародні спостерігачі» на незаконних «виборах» у Криму нікого, крім себе не представляють – МЗС

Новини
Виборча дільниця в Відкритому космічному ліцеї (колишня середня школа №41) в Сімферополі, 17.09.2021 Фото: RFE/RL

Приїзд агентів російського впливу до окупованого Криму, яких Росія називає «міжнародними спостерігачами» на незаконно організованих нею «виборах» до Держдуми РФ – їхня приватна ініціатива, адже вони нікого, крім себе не представляють.

Про це написав речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко на своїй сторінці у Facebook.

«Росія видає бажане за дійсне, називаючи кількох маргінальних політиків «міжнародними спостерігачами» на виборах в Криму. Іноземні уряди не визнаватимуть підсумків російського голосування на тимчасово окупованих територіях України. Знаємо, що наші партнери застерігали своїх політиків від відвідування Кримського півострова», – зазначив Ніколенко.

Він додав, що жодних підстав ставити під сумнів консолідовану міжнародну позицію щодо Криму немає.

«Приїзд агентів російського впливу на Кримський півострів – їхня приватна ініціатива. Вони нікого не представляють, окрім себе. Ця поїздка жодним чином не легітимізує незаконний виборчий процес», – наголосив речник МЗС України.

Центр журналістських розслідувань встановив імена найнятих Кремлем «міжнародних спостерігачів», які порушивши український кордон і міжнародне право, приїхали до окупованого Криму спостерігати за незаконним голосуванням на «виборах» до Держдуми РФ. Як виявилось, ситуація зі «спостерігачами» в окупованому РФ Криму плачевна для «легалізаторів» його анексії – їх кількість, в порівнянні з іншими роками, просто мізерна. Подробиці у матеріалі: «Кого РФ виписала з-за кордону спостерігати за незаконними виборами на території Криму».

Як повідомлялось, МЗС України висловило рішучий протест і засудило протиправну організацію і проведення Росією 17-19 вересня виборів депутатів до Держдуми РФ на тимчасово окупованій території АР Крим та Севастополя і примусове залучення до участі в цих виборах громадян Україна за виданими їм у незаконний спосіб паспортами громадян РФ на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях.

Зарішенням РНБО, Україна запровадить санкції проти всіх осіб, які будуть залучені до організації та проведення виборів у Державну думу РФ на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу, а також стосовно іноземних громадян, незалежно від їх статусу, які виявлять бажання бути спостерігачами за виборами на цих територіях.

Нагадаємо:

  • 17 вересня 2021 року в Росії розпочалося триденне голосування на виборах до Держдуми РФ. Основним днем голосування вважається 19 вересня, а 17 і 18 вересня – додатковими. При цьому РФ незаконно організувала проведення виборів на окупованій території АР Крим та Севастополя. В ОРДЛО Росія сприяє так званому «електронному голосуванню» або організовує підвезення осіб, що отримали російські паспорти, на територію Росії.