Кого РФ виписала з-за кордону спостерігати за незаконними виборами на території Криму

Розслідування
Фото: c-inform.info

Росія провела незаконне голосування на виборах до Держдуми на окупованій території АР Крим і Севастополя. Цього разу свято електорального беззаконня тривало три дні – з 17 по 19 вересня. Як завжди у такі дні, до окупованого Криму понаїхали найняті Кремлем «спостерігачі». Хто порушив український кордон і міжнародне право цього разу? Центр журналістських розслідувань  традиційно встановив їхні імена. Однак назагал ситуація зі «спостерігачами» в окупованому РФ Криму плачевна для «легалізаторів» його анексії – їх кількість, в порівнянні з іншими роками, просто мізерна. 

Як ведеться в РФ, вибори там – це не вільний вибір громадянами осіб і політичних сил, які здійснюватимуть представницькі, управлінські й законодавчі функції протягом наступної каденції. Ні, вибори в РФ – це лише формальне продовження мандату на повне володіння країною, що від голосування до голосування отримує незмінна російська еліта від своїх підданих, які старанно (але не дуже) вдають із себе електорат. Але навіть такі «вибори», які на території РФ є фейком, на окупованій території Криму вже є злочином. Тим не менш, певні формальні ознаки легітимності РФ намагається зберігти – зокрема, запрошує іноземних громадян, яких називає «міжнародними спостерігачами» та «експертами». 

У такий спосіб Кремль намагається, по-перше, повідомити своїм громадянам і мешканцям окупованих територій, що незаконне голосування нібито має бодай часткове міжнародне визнання, а по-друге – розхитує міжнародний консенсус щодо невизнання російських виборів на окупованих територіях. 

На вибори 2021 року, за даними «глави комітету з питань народної дипломатії і міжнаціональних відносин кримського Госсовєта» Юрія Гемпеля, якого цитують російські медіа, до окупованого Криму незаконно приїхало лише дев’ятеро спостерігачів і експертів, з них четверо французів, троє сербів і по одному представнику з Венесуели і Тунісу. 

Щоправда, хто з цих іноземців спостерігач, а хто експерт – незрозуміло. Адже з дев’ятьох російські медіа називають лише п’ять імен. А на сайті російського Центрвиборчкому перелік зареєстрованих спостерігачів відсутній – така в них прозора інформаційна політика. Сказано лише, що на виборах акредитовано 245 спостерігачів з 59 країн, окрім яких прибула «велика кількість» експертів. 

Отже, хто приїхав до Криму легітимізувати чергові незаконні вибори? 

Сербські трипартисти

Перший представник Сербії з трьох заявлених, ім’я якого назвали російські медіа – це Душан Петрович (Dušan Petrović, Душан Петровић), секретар Соціально-економічної ради республіки Сербія. На брифінгу в Криму він розповів, як йому сподобалася російська електронна система забезпечення виборів:

«Вчора ми відвідали три дільниці в Севастополі, взагалі ніяких порушень не бачили. Найважливіше, що ми там бачили, – це унікальні системи електронної реєстрації виборців і голосування. Це називається електронна система «Вибір». Це я буду в моїй доповіді в Сербії, щоб були теж такі системи, тому що в нас такої системи немає».

Душан Петрович, спостерігач на незаконних виборах у Криму (посередині) Скріншот: Кримінформ

Соціально-економічна рада, у якій секретарствує Душан – це створений за принципом трипартизму консультативний орган, у якому представники сербської влади, роботодавців і профспілок домовляються про тарифні ставки, соцпакети та інші нюанси соціально-трудових відносин між робітниками, підприємцями і державою. Фактично, Душан Петрович – це адміністратор, робота якого – готувати засідання і забезпечувати рух і оформлення документів. Тобто, він – чиновник середньої ланки, який не має жодного відношення до спостереження за виборами, а доклад, який він обіцяє зробити, повернувшись на батьківщину, буде звітом приватної особи, бо в Сербії його ніхто офіційно до Криму не делегував. Але й перепон не чинили, бо ми з вами знаємо, як поблажливо ставиться Сербія до політичних примх Москви. 

Срджан Дробнякович, директор спілки роботодавців Сербії Скріншот: Вести

Другий представник Сербії – також з Соціально-економічної ради. Це директор спілки роботодавців Сербії Срджан Дробнякович (Srđan Drobnjaković, Срђан Дробњаковић)

Імена ще двох спостерігачів-сербів, що незаконно відвідали окупований Крим, достеменно невідомі. Але відомо, що за два дні до виборів у Москві відбулася міжнародна конференція із цинічною назвою «Роль громадянського суспільства у забезпеченні демократичних стандартів організації й проведення виборів». У конференції, окрім  Дробняковича і Петровича, взяв участь ще один член Соціально-економічної ради – Зоран Михайлович, секретар Федерації незалежних профспілок Республіки Сербії. А також колишні депутати сербської скупщини Борис Алексич, Марія Янушевич і Драган Тодорович, політологи Сініша Атлагич, Душан Пророкович і Драгана Трифкович, місцеві депутати Драгінья Влк  і Александра Малетич, чинний депутат скупщини Біляна Пантич Пілья та заступник генерального директора компанії «НІС Газпром» Даніца Станісавлевіч. Загальною кількістю 13 осіб. Можна припустити, що саме з цих рекрутів і набирали росіяни спостерігачів до Криму.  

Боліваріанська революціонерка

Технічною стороною російських виборів захоплюється і єдина спостерігачка (чи то «експертка»?) з Венесуели – в російських ЗМІ її представляють як Ханлізберт Веласко (Janlísbert Libertad Velasco), членкиню правління НКО зі спостереження за виборами «Соціальний проект». Таке враження, що спостерігачів покликали спеціально для закордонної реклами російських електронних систем голосування. 

Ханлізберт Веласко Фото: Інстаграм Х.Веласко

«Я була вражена системою блокчейн, яка не використовується в нашій країні, і коли я повернуся в Національний центр технології, я буду вести розмову про впровадження цієї технології на території нашої країни. За рік я побачила, наскільки покращилась виборча система в Росії, з якою повагою ставляться до виборців», – каже Ханлізберт Веласко. 

Минулого 2020 року Ханлізберт (у своєму Інстаграмі вона зауважує, що росіяни ігнорують її друге ім’я – Лібертад, що іспанською означає «свобода») була спостерігачкою на голосуванні з поправок до російської конституції, завдяки яким Путін «обнулив» свої президентські терміни і отримав можливість царювати в РФ фактично пожиттєво. 

В Інстаграмі ж Ханлізберт Либертад Веласко – купа її фото з покійним вождем боліваріанської революції Уго Чавесом. А на її акаунті в Facebook вказано, що участь її у проєкті з контролю за виборами – в минулому. Окрім того, вона працювала у різних міністерствах, а також очолювала державні фонди. Зокрема, донедавна вона була президенткою FUNDACIÓN MISIÓN SUCRE, що опікується вищою освітою для бідних. Наразі Веласко – в керівному органі державного ж Fundación Jóvenes de la Patria Robert Serra.

Уго Чавес і Ханлізберт Веласко Фото: Інстаграм Х.Веласко

Чи дивно, що до окупованого Криму спостерігачкою прислали політичну селебріті з Венесуели? Аж ніяк. Бо професіоналізм не проп’єш. Дівчина з другим іменем «Свобода» очолювала провладні установи зі спостереження за виборами у країні, де команда президента Мадуро відверто фальсифікувала вибори і узурпувала владу. Отже, вона в курсі й у справі. Такі навички є дуже корисними як у Венесуелі, так і в РФ. Можна припустити, що й «блокчейном» Ханлізберт Лібертад Веласко цікавиться не лише для піару – відвезе вусатому вождеві нові технології з фальсифікації виборів. Йому знадобиться. 

Французи: лівий і правий

З чотирьох французів, що спостерігали за російськими виборами в окупованому Криму. нам відомі лише двоє. Але які двоє! На них, як то кажуть, тавра нема де ставити. Один – Жером Марі Жозеф Ламбер (Jérôme Marie Joseph Lambert), спадковий соціаліст, небіж колишнього президента Франції Франсуа Міттерана. Незмінний депутат парламенту Франції ще з 80х років. Він вже не вперше відвідує Крим – у 2018 році Ламбер був там спостерігачем на виборах президента РФ 18 березня. Вперше ж депутат опинився в окупованому Криму 23 червня 2015 року – СБУ після того заборонило йому в’їзд до України. На три роки. Тому тепер, коли терміни спливли, він може й приїхати. 

Жером Ламбер отримує смаколик з рук «уповноваженого з прав людини РК» Фото: Кримінформ

До речі, тоді соціаліст Ламбер їздив до Криму у теплій компанії депутатів від правої партії «Республіканці». Саме від неї донедавна був депутатом парламенту Франції ще один спостерігач в окупованому Криму Мішель Вуазен (Michel Voisin). В липні 2016 року він відзначився в Сімферополі, розцілувавши бронзову дівчинку зі скульптурної композиції «врятована від бандерівців російськомовна дитина дарує квіти зеленому чоловічкові». Цього разу Вуазен дивував не вчинками, а словами: він звернувся до міжнародної спільноти: «Приїжджайте сюди, спостерігайте за ходом голосування, і ви побачите, що все тут проходить відповідно до міжнародних вимог». Це дуже дивно звучить, якщо врахувати, що головна міжнародна вимога – не проводити на окупованій території виборів до органів влади країни-окупанта.

Мішель Вуазен у Ялті Скріншот: Миллет

Невідомими лишаються ще двоє французів і двоє ж сербів, що приїхали до окупованого Криму чи то спостерігачами, чи то експертами, а також один громадянин Тунісу. Втім, не буде дивиною, якщо ним виявиться вже відомий нам Абдельазіз Мессауді – заступник голови Координаційної Ради Міжнародної асоціації друзів Криму. Або один із його друзів, чи ще хтось – як показує практика, бажаючі здійснити подорож за російський рахунок завжди знайдуться. Все що треба – удавати з себе експертів чи спостерігачів. Однак варто пам’ятати, що «спостерігач» у даному випадку означає не свідок, а співучасник міжнародного злочину.