У Херсоні суд арештував колишнього українського військового, який у складі «самооборони Криму» сприяв РФ в окупації Криму

Новини
Фото: ark.gp.gov.ua

Херсонський міський суд заарештував з можливістю внесення застави в майже 600 тис грн колишнього українського військовослужбовця Валерія Золотих, який у 2014 році вступив до складу незаконного збройного формування «самооборона Криму» та надавав допомогу військовослужбовцям РФ у здійсненні окупації Криму. Правоохоронці виявили та затримали зловмисника 17 вересня у Херсонській області.

Громадянину повідомлено про підозру за ч.1 ст.111 (державна зрада) та ч.2 ст.260 КК України (участь у непередбачених законом збройних формуваннях). За вчинення вказаних кримінальних правопорушень передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років, повідомляє прокуратура АР Крим та Севастополя.

«Встановлено, що підозрюваний наприкінці лютого 2014 року добровільно вступив до незаконного збройного формування «самооборона Криму». У подальшому, протягом лютого-березня 2014 року, спільно з іншими «самооборонівцями», надавав допомогу Збройним силам Російської Федерації під час захоплення стратегічних об’єктів міжнародного аеропорту «Сімферополь» та регіонального структурного підрозділу «Кримаерорух». Зокрема, безпосередньо брав участь у блокуванні території та злітно-посадкової смуги аеропорту, задля недопущення приземлення літаків, які рухались до Криму з материкової частини України», – йдеться ку повідомленні.

Також, володіючи відповідними знаннями з управління авіаційними польотами, підозрюваний надавав військовослужбовцям держави-окупанта інформацію щодо управління системою навігації з переміщення повітряних суден над територією півострова, у тому числі, допомагав приймати та відправляти російські військові літаки, якими переправлялися військовослужбовці РФ до півострова.

«Таким чином, підозрюваний, перейшовши на бік ворога, надав державі-окупанту та її представникам допомогу у проведенні підривної діяльності проти України, а також брав участь у діяльності незаконних збройних формуваннях», – додали в прокуратурі.

Наразі, Херсонським міським судом Херсонської області задоволено клопотання прокуратури автономії та обрано підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 594 750 грн.

Досудове розслідування здійснюється Головним управлінням Нацполіції в АР Крим та м. Севастополі. Оперативний супровід у кримінальному провадженні здійснюється 3 відділом 5 управління Департаменту контррозвідки СБУ.

Прокуратура автономії не називає імені заарештованого пособника російських окупантів. За інформацією Центру журналістських розслідувань, мова йде про Золотих Валерія Миколайовича, який після окупації Криму став заступником генерального директора АТ «Міжнародний аеропорт «Сімферополь».

Центр журналістських розслідувань продовжує встановлювати особи бійців незаконних збройних формувань та факти їхньої участі в окупації Криму. Детальніше читайте в циклі розслідуваннь ЦЖР Шуцмани Путіна.

Нагадаємо:

  • 28 лютого 2014 року російські військові в масках і касках без розпізнавальних знаків з автоматичною зброєю захопили і блокували аеропорт «Сімферополь» держпідприємство «Кримаерорух», яке забезпечує авіаційну навігацію над територією півострова.
  • На початку вересня 2021 року прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт стосовно громадянина України, мешканця Алупки (Велика Ялта) Михайла Кондратьєва, який у лютому 2014 року вступив до складу незаконного збройного формування «Самооборона Криму» та брав активну участь у його діяльності, чим сприяв Росії в окупації півострова.