Найманець РФ з танкового батальйону «Дизель» засуджений до 9 років позбавлення волі

Новини

Найманець РФ, який воював проти України в одному з танкових підрозділів НЗФ РФ, засуджений судом до 9 років позбавлення волі. 31-річний уродженець Покровська засуджений за участь у терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України).

Про це повідомляє пресслужба Донецької обласної прокуратури.

Прокурором у суді доведено, що в період з квітня 2015 по січень 2019 року. Зловмисник брав участь у бойових діях проти Збройних Сил України у складі «2 мотострілецького батальйону 5 окремої мотострілкової бригади 1 Армійського корпусу Міністерства оборони ДНР» і танкового батальйону «Дизель» як водія-механіка. Крім того, був старшим стрільцем розвідувальної роти «5 окремої мотострілецької бригади».

Після проходження військових навчань на танковому полігоні окупованого м. Шахтарська, найманець РФ відвідував передові позиції бойовиків в околицях м. Докучаєвська, де чинив активний збройний спротив українським захисникам.

У січні 2019 року чоловік за власним бажанням залишив лави бойовиків і в жовтні 2019 року під час перетину лінії розмежування в районі КПВВ «Мар’їнка» його затримали співробітники Служби безпеки України.

Як повідомлялося, СБУ повідомила про підозру учаснику незаконних збройних формувань так званої «ДНР». Зловмисник був затриманий військовослужбовцями ООС під час спроби приховано перетнути лінію розмежування.  За даними слідства, зловмисник у 2016 році приєднався до лав незаконних збройних формувань. Там він був призначений механіком-водієм танку угруповання бойовиків. Згодом зловмисник вирішив повернутися на підконтрольну українській владі територію для пошуку роботи.

Як повідомлялося, в липні 2021 року за процесуального керівництва прокуратури АРК і міста Севастополя повідомлено про підозру двом учасникам незаконного збройного формування «Самооборона Криму» Зозулі Сергію Сергійовичу і Зайчинському Володимиру Миколайовичу, які брали участь в незаконних затриманнях активістів під час мітингу 26 лютого 2014року біля Верховної Ради АР Крим, а також в ході окупації Криму Росією здійснювали патрулювання вулиць Сімферополя і проводили незаконні перевірки документів і особисті обшуки громадян України, погрожуючи застосуванням фізичної сили і вогнепальної зброї.

Нагадаємо:

  • У 2020 році прокуратура АРК і Севастополя спільно з Нацполіціей АРК повідомили про підозру 40 учасникам незаконного збройного формування «Самооборона Криму», які в 2014 році привели до окупації півострова Крим. Всього ідентифікували понад 1300 учасників «самооборони Криму».
  • Центр журналістських розслідувань продовжує встановлювати особи бійців незаконних збройних формувань та факти їхньої участі в окупації Криму. Детальніше читайте в розслідуваннях Центру журналістських розслідувань Шуцмани Путіна.