Титановий завод Фірташа в Криму відновив роботу після двох місяців простою через нестачу сировини

Новини
Вид на «непрацюючий» завод «Кримський титан» з боку Херсонщини, березень 2018 року Фото: investigator.org.ua

У вересні 2021 року російське ТОВ «Титановые инвестиции»,  якому передано в оренду титановий завод Армянської філії ПрАТ  «Юкрейніан Кемікал Продактс», що належить Дмитру Фірташу,  повідомило про відновлення роботи після двомісячного простою, викликаного відсутністю сировини. Досі, попри окупацію Криму Росією, на завод олігарха Фірташа поставлявся ільменітовий концентрат з українського  державного Іршанського гірничо-збагачувального комбінату. Завдяки якій сировині завод відновив виробництво – невідомо.  

Про це повідомляє  Центр журналістських розслідувань, посилаючись на дані  керівництва титанового заводу  свідчення мешканців села Херсонщини, що межує з ТОТ Криму. 

Двомісячна зупинка виробництва на кримському підприємстві Фірташа сталася через нестачу сировини – ільменітового концентрату, яка сталась, зокрема, через  запровадження санкцій з боку України, повідомив Едуард Курмачов, директор титанового заводу, оформленого в російській юрисдикції як Армянська філія ООО «Титановые инвестиции»,  в інтерв’ю підконтрольному окупаційному «уряду» агентству «Крыминформ». 

«У нас вийшов двомісячний простій, в липні і серпні, пов’язаний з перебоями в поставках сировини – в першу чергу, у зв’язку із санкціями, введеними суміжною державою. Тому керівництво підприємства займалося зміною логістики джерел сировини. На сьогодні сировина надійшла на підприємство, і 1 вересня ми почали запуск», – сказав Курмачов.

Едуард Курмачов, директор титанового заводу в Армянську (АР Крим)                 Фото: Крыминформ

Востаннє морським шляхом сировина для кримського титанового заводу Фірташа надійшла у травні 2021 року, повідомила Центру журналістських розслідувань Катерина Яресько, журналістка проєкту SeaKrime Центру «Миротворець», яка спеціалізується на морських розслідуваннях незаконних поставок у Крим товарів і експорту з нього.

«Морським способом останній раз ільменіт до «Кримського титану» було доставлено в травні. Судно з африканським ільменітом прийшло з Мозамбіку і стало на перевалку в нейтральних водах Чорного моря. Назустріч з Керчі виходило судно «Ант» – постійний порушник, і в кілька рейсів доправило цей ільменіт до Керчі. Тоді завод в Армянську отримав близько 4,7 тисяч тонн ільменіту. Це було останнє постачання морем. Однак є повідомлення про постачання сировини залізницею через територію Росії, через станцію Крейда (Бєлгород) і порт Кавказ. Це сировина Об’єднаної гірничо-хімічної компанії, з Іршанського гірничо-збагачувального комбінату”, – сказала Яресько.

За даними Цензор.нет, за 2020-2021 рр. морем і залізницею  через компанії-посередники ITS International (Німеччина) і Belanto (Чехія) на титановий завод Фірташа було поставлено 130 тис. тонн ільменіту з Іршанського ГЗК, який є філією державної Об’єднаної гірничо-хімічної компанії. 

Дані про нову схему і джерело поставок сировини для титанового підприємства в окупованому Армянську у вільному доступі відсутні. Мешканці херсонського села, що межує з ТОТ Криму,  підтвердили ЦЖР, що титановий завод у ці дні працює, з труб ідуть виробничі викиди. 

За словами директора титанового заводу Едуарда Курмачова, через зупинку виробництва підприємство не зможе «наздогнати» виробничий план на 2021 рік: за два місяці простою підприємства випало з виробництва близько 16 тис. тонн діоксиду титану. Це призвело до збитків, і підприємство вимушено було відмовитися від планів збільшення в 2021 році виробництва  з 100 до 120 тисяч тонн на рік за рахунок нового обладнання з Китаю.  

Водночас, за повідомленнями керівництва титанового заводу, на підприємстві скористалися зупинкою виробництва для проведення ремонту сірчанокислотного цеху та цеху з виробництва діоксиду титану. Також, повідомляє підконтрольний окупантам телеканал «Вести Крым», на підприємстві будують “високотехнологічний комплекс нейтралізації відходів”, який буде використовуватися замість кислотонакопичувача.

У розслідуванні Неубієнна ільменітова схема  Фірташа Центр журналістських розслідувань звертає увагу на дивність  санкцій РНБО , застосованих до підприємств олігарха: анульовано спеціальні дозволи на користування надрами на титанові родовища, які ще не розробляються, водночас, санкції не торкнулись родовищ у Житомирській області, де продовжується видобуток ільменіту, який після збагачення на Іршанському ГЗК через посередників доставляється у на кримський завод (так звана «ільменітова схема»).  

У розслідуванні «Двоокис Фірташа»у 2018 році ЦЖР повідомляв, що титановий завод Дмитра Фірташа  в окупованому  Армянськускидає відходи у відстійники у  Херсонській області, але роками не платить екологічний податок. За даними податківців, компанія подає документи про зупинку виробництва через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям, завозить через закриті порти Криму український ільменіт. 

  • Компанії українських олігархів, які працюють в окупованому Криму, використовують одночасну реєстрацію в юрисдикціях України та РФ для обходу введених США та ЄС кримських санкцій, які передбачають, зокрема, заборону на інвестиції в Крим, поставки нових технологій та обладнання, судозаходи в закриті кримські порти і  експорт вироблених у Криму товарів, йдеться у матеріалі Центру журналістських розслідувань «Схеми обходу «кримських санкцій».
  • Закон України про вільну економічну зону Крим, що діяв з 2014 року і був скасований у серпні 2021 року, дозволяв українському бізнесу діяльність в окупованому Криму і Севастополю, в тому числі – і в секторах, на які введено обмеження чи пряму заборону санкцуіямии ЄС і США. 
  • Хочете знати більше про кримські санкції, запроваджені США, ЄС та Україною у зв’язку зі збройною агресією Росії проти України та їх вплив на сектори економіки окупованого РФ Криму? Знайомтеся з матеріалами розділу «Спецпроекти» на сайті Центру журналістських розслідувань: «Як працюють кримські санкції».