Екс-президент Франції Саркозі засуджений до року ув’язнення за незаконне фінансування виборчої кампанії

Новини
Екс-президент Франції Ніколя Саркозі Фото: Reuters

Паризький кримінальний суд 30 вересня засудив колишнього президента Франції Ніколя Саркозі, який підтримує позицію Росії щодо Криму, до року ув’язнення за обвинуваченням в незаконному фінансуванні його передвиборчої кампанії 2012 року. Свій строк він буде відбувати під домашнім арештом і під контролем електронних засобів спостереження.

Про це повідомляє телеканал France 24, передає Інтерфакс-Україна.

«Ніколя Саркозі знав про максимальну законної сумі витрат (на президентську кампанію), при цьому його двічі попереджали про перевитрати, однак він продовжував діяти, як і раніше», – заявила суддя Каролін Вігьє, обгрунтовуючи обвинувачення в суді.

Вона зазначила, що кампанія 2012 року була не першою для Саркозі, тому на той момент він вже добре розбирався в відповідному законодавстві.

Кримінальний суд Парижа в червні завершив розгляд справи про можливі порушення при фінансуванні передвиборної кампанії 2012 року екс-президента Франції Ніколя Саркозі.

Фігурантами справи є Саркозі і ще 13 осіб.

Прокуратура вимагала засудити колишнього главу держави до року в’язниці, включаючи шість місяців умовного тюремного ув’язнення. Також колишньому президенту загрожував штраф в 3750 євро. Сторона захисту закликала суд виправдати Саркозі.

Судовий процес, прозваний у Франції справою «Бігмаліон», стосується передвиборної кампанії 2012 року, за підсумками якого Саркозі не зміг домогтися переобрання і програв вибори Франсуа Олланду.

Саркозі намагався через Конституційну раду Франції домогтися припинення цієї справи, проте в 2019 році цей суд відкинув аргумент екс-президента, який розраховував скористатися юридичною правилом «non bis in idem», яке передбачає, що не можна бути покараним двічі за один і той же злочин.

Мова про те, що колишній глава французької держави вважав, що він вже покараний Конституційною радою в 2013 році, коли його викрили в перевищенні допустимих витрат (22,5 млн євро, встановлених для кампанії 2012 року) на більш ніж 363 тис. євро, які він повинен був відшкодувати в скарбницю.

Але це рішення було прийнято до з’ясування навесні 2014 року системи оформлення за допомогою піар-агентства «Бігмаліон» підроблених рахунків для прикриття перевитрати на численні агітаційні мітинги в рамках виборчої кампанії Саркозі близько 20 млн євро. Рахунки оформлялися на нібито проведені президентською партією UMP («Союз за народний рух») заходи.

Як повідомлялося, Саркозі підтримує позицію Росії по Криму, а депутати Національних зборів Франції від його партії «республіканці» неодноразово відвідували окупований півострів без дозволу влади України.

Нагадаємо:

  • Ніколя Саркозі був президентом Франції з 2007 по 2012 рік.
  • 20 березня 2018 року у Франції поліцейські затримали екс-президента країни Ніколя Саркозі в рамках розслідування справи за підозрою в незаконному фінансуванні його виборчої кампанії Лівією в 2007 році.