Суд зобов’язав авіакомпанію з Латвії сплатити Украероруху заборгованість за використання повітряного простору над Чорним морем

Новини
Фото: businesstraveller.com

Господарський суд Київської області зобов’язав латвійську авіакомпанію Primera Air Nordic сплатити заборгованість у сумі 150 тис грн держпідприємству Украерорух за використання повітряного простору України, зокрема, над Чорним морем.

Про це повідомляє прокуратура АРК та Севастополя.

«Рішенням Господарського суду Київської області задоволено позовну заяву прокуратури АР Крим та м. Севастополя до авіакомпанії Primera Air Nordic про стягнення заборгованості за надані їй аеронавігаційні послуги у повітряному просторі України, зокрема, над Чорним морем, загальною сумою близько 150 тисяч грн», – йдеться у повідомленні.

У прокуратурі автономії зазначили, що у ході досудового розслідування, розпочатого за фактами порушення правил міжнародних польотів (ст. 334 КК України), встановлено, що у семи іноземних авіакомпаній виникли заборгованості перед Державним підприємством обслуговування повітряного руху України («Украерорух») за надані аеронавігаційні послуги у повітряному просторі України, зокрема, над Чорним морем на загальну суму 7 млн грн.

«Загалом, в результаті пред’явлення зазначених позовів, одна з авіакомпаній Об’єднаних Арабських Еміратів у повному обсязі сплатила заборгованість на суму 3 719 843 гривень, а також два позови прокуратури автономії були задоволені судом на загальну суму у понад 250 тисяч гривень», – додали у відомстві.

Туристична авіакомпанія Primera Air Nordic була заснована в 2014 році зі штаб-квартирою в Ризі (Латвія) і є дочірньою компанією Primera Air, ісландської авіакомпанії, заснованої в 2003 році. Primera Air Nordic експлуатувала 2 літаки B737-700 і 5 літаків B737-800 на регулярних пасажирських рейсах з міст Ісландії, Швеції, Фінляндії та Норвегії в місця відпочинку в Марокко, Іспанії, Ісландії, Кіпрі, Італії, Греції, Португалії, Мальті та Хорватії.

Primera Air Nordic призупинила свою діяльність з 1 жовтня 2018 року.

Як повідомлялось, у березні 2021 року авіакомпанія Об’єднаних Арабських Еміратів відшкодувала Україні 3,7 млн грн за здійснення польотів у Сімферопольському районі польотної інформації, який включає повітряний простір над суверенною українською територією та над відкритими водами Чорного моря, де відповідальність за обслуговування повітряного руху делеговано Україні міжнародними договорами.

Нагадаємо:

  • Після анексії Криму Росією в березні 2014 року Державіаслужба України прийняла рішення про заборону всіх польотів над кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль українських авіавластей над кримським авіаційним простором.
  • 10 лютого 2021 року міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що Україна сподівається на підтримку НАТО у моніторингу повітряної ситуації вздовж кордону з Росією та пропонує використовувати для повітряних операцій Альянсу повітряний простір у Сімферопольському районі польотної інформації (РПІ), що включає повітряний простір над суверенною територією України та над відкритими водами Чорного моря, де відповідальність за обслуговування повітряного руху делеговано Україні міжнародними договорами.