Посли ЄС вирішили додати до санкційного списку суддів-зрадників і прокурорів з Криму – журналіст

Новини
санкции
Фото: УНІАН

Посли Європейського Союзу вирішили додати ще 8 осіб до санкційного списку за порушення територіальної цілісності України. Це судді і прокурори, що змінили присяги Україні, які переслідують проукраїнських активістів на півострові після окупації РФ.

Про це повідомив кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк.

Офіційно рішення про санкції планують прийняти і опублікувати 11 жовтня.

Санкції передбачають обмеження на поїздки, заморожування активів і заборону на надання коштів або інших економічних ресурсів доступних для фізичних осіб і організацій.

Наразі прокуратурою автономії до суду направлено вже 25 обвинувальних актів щодо колишніх суддів АР Крим.

Санкції проти Росії через анексію Криму з боку США і Євросоюзу були введені в грудні 2014 року. 12 липня  2021 року Рада ЄС продовжила до 31 січня 2022 року економічні санкції проти РФ у відповідь на її дії, спрямовані на дестабілізацію України. 10 вересня 2021 року Рада ЄС продовжила до 15 березня 2022 року персональні санкції щодо фізичних і юридичних осіб, відповідальних за підрив територіальної цілісності України.

Читайте також матеріал ЦЖР Як працюють кримські санкції

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.