Прокуратура буде просити у суду утримання Медведчука під вартою чи заставу в мільярд гривень

Новини
Віктор Медведчук у Печерському райсуді Києва, 08.07.2021 Фото: УНІАН

Прокуратура проситиме для народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука арешт з альтернативою застави в 1 млрд грн ​або утримання під вартою у справі про державну зраду та сприяння діяльності терористичної організації.

Про це заявили на спільному брифінгу генеральна прокурорка Ірина Венедиктова та голова Служби безпеки України Іван Баканов.

Віктору Медведчуку пред’явили нову підозру у держзраді та сприянні діяльності терористичної організації через причетність до незаконної поставки вугілля з ОРДЛО. Період, який охоплюють ці дії, – кінець 2014 – початок 2015 року.

Прокурори кваліфікували дії нардепа як державну зраду та сприяння діяльності терористичних організацій (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 111 та ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України), розповіла Венедіктова.

За словами Венедіктової, нардеп «активно співпрацював з вищим керівництвом нашої держави станом на 2014-2015 роки, мав фактичну можливість вести переговори і консультації з вищими посадовими особами України, міг не тільки переконувати їх, а й схиляти цих людей до прийняття потрібного для нього і, ймовірно, для них рішення».

«Таким чином, отримавши «зелене світло» від вищих державних осіб України станом на 2014-2015 роки, керівництво одного з міністерств і низки державних підприємств отримало незаконне розпорядження про укладення прямих договорів із підприємствами, реквізити яких були передані ватажками так званих «ЛНР» і «ДНР». Про свої плани, дії під час реалізації заздалегідь підготовленого плану цей депутат звітував, у тому числі, і перед вищим керівництвом РФ. Своїми діями, на думку слідства і прокурорів, цей народний депутат поставив Україну в залежність від «ЛНР» і «ДНР» у питаннях безпеки енергетичної системи нашої держави», – додала генпрокурор.

Як повідомлялось, 20 серпня 2021 року було завершено розслідування справи за підозрою народних депутатів від ОПЗЖ Віктора Медведчука та Тараса Козака у державній зраді та розкраданні національних цінностей. З цього дня матеріали провадження відкриті для сторони захисту.

Нагадаємо: