З 19 жовтня повністю закриють КПВВ «Чаплинка» на адмінмежі з Кримом

Новини
КПВВ
КПВВ «Чаплинка» Фото: Facebook Ирина Веригина

З 19 жовтня буде повністю припинена робота контрольного пункту в’їзду-виїзду «Чаплинка» на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом. Пропуск громадян з/на територію півострова здійснюватимуть лише КПВВ «Чонгар» та «Каланчак». В уряді України вважають економічно недоцільною роботу КПВВ «Чаплинка».

Про це повідомляє сайт IPC-Генічеськ з посиланням на розпорядження першого заступника голови Херсонської обласної державної адміністрації Андрія Шибаєва.

Згідно тексту документа, це питання пройшло погодження міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

У вересня в Херсонській ОДА повідомляли, що на КПВВ «Чаплинка» до 18 жовтня проводитимуться роботи з модернізації систем контролю за перетинанням адміністративної межі особами і транспортними засобами.

Фактично КПВВ «Чаплинка» не працює ще з літа: контрольний пункт закрили через проведення ремонтних робіт та постійно відтерміновували дату поновлення його роботи.

Раніше заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ростислав Замлинський в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань розповідав про недоцільність утримання КПВВ «Чаплинка» на адмінмежі з Кримом.

«Треба зрозуміти, що між «Каланчаком» та «Чаплинкою» – десь 15-20 кілометрів, це не далеко. А кожного дня його використовують 10-12 людей, які ходять на роботу на завод до Фірташа (Армянська філія ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс» – колишній «Кримський титан», що належить олігарху Дмитру Фірташу – ред). Я не питаю, де вони працюють – у кожного свій рівень совісті. Просто є питання: наскільки економічно доцільним є утримувати такий об’єкт, тримати на ньому правоохоронців, прикордонників? Про це ми будемо радитись з громадськими організаціями та місцевою владою. Можливо, просто можна зробити автобусний маршрут, який підвозитиме до «Каланчака». Якщо брати 2021 рік, по КПВВ «Каланчак» – 60 тисяч перетинів сумарно. По «Чонгару» – 43-44 тисячі. Ну, а по «Чаплинці» – рахунок на сотні перетинів», – зазначав заступник міністра.

Як повідомлялось, у Херсонській обласній державній адміністрації заявляли, що працюють над запуском автобусного сполучення між КПВВ на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом і кількома обласними центрами України.

8 жовтня 2021 року у Генічеській районній держадміністрації обговорювали відновлення автобусного сполучення з КПВВ «Чонгар»: підприємець, який раніше виграв конкурс на організацію з/до КПВВ «Чонгар» внутрішньорайонних автобусних маршрутів та не організовує їх, може офіційно припинити обслуговування всіх маршрутів з 1 листопада. Відтоді до оголошення результатів наступного конкурсу на маршрут може заступити перевізник, який зайняв друге місце в цьому конкурсі.

Нагадаємо:

  • 7 червня 2021 року КПВВ «Чаплинка» на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом закрили на два тижні через проведення ремонтних робіт.
  • 21 червня 2021 року роботу КПВВ «Чаплинка» припинили до 15 липня з метою забезпечення можливості проведення робіт з діагностики та удосконалення засобів зв’язку і спостереження на КПВВ.
  • У липні 2021 року робота КПВВ «Чаплинка» через проведення ремонту інфраструктури була припинена до 15 серпня. У серпні 2021 року роботу КПВВ припинили до 15 вересня.