ВАКС слідом за Віктором Януковичем заочно заарештував його сина Олександра у справі про Межигір’я

Новини
Олександр Янукович і Віктор Янукович Фото: Reuters

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) задовольнив клопотання детектива Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і заочно заарештував Олександра Януковича у справі про незаконне заволодіння резиденцією «Межигір’я», у якій 7 жовтня ВАКС також заочно заарештував його батька, колишнього президента України Віктора Януковича. Вони обидва переховуються в Росії.

Про це повідомила прес-служба ВАКС.

«У середу, 13 жовтня, слідчий суддя Вищого антикорупційного суду задовольнив клопотання детектива НАБУ та обрав сину колишнього президента України запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Запобіжний захід було обрано за відсутності підозрюваного (in absentia)», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, в разі затримання цієї особи і не пізніше ніж через 48 годин із моменту його доставки до місця кримінального провадження суд розгляне за участю підозрюваного питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміни на м’якший запобіжний захід у встановленому законом порядку.

Дії підозрюваного кваліфіковані за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 205, ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України.

Повний текст постанови буде оголошений 19 жовтня 2021 року о 16:30.

У свою чергу Спеціалізована антикорупційна прокуратури (САП) повідомила, що Олександр Янукович спільно з батьком підозрюється в незаконному заволодінні комплексом споруд державної резиденції «Межигір’я», що завдало державі понад 500 млн грн збитків.

25 серпня слідчий суддя ВАКС за клопотанням прокурорів САП та детективів НАБУ надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) стосовно колишнього президента України та його сина.

Резиденція «Межигір’я» Фото: AP

Як повідомлялося, 7 жовтня 2021 року ВАКС заочно обрав запобіжний захід екс-президенту-втікачу Віктору Януковичу у вигляді арешту у справі про незаконне заволодіння резиденцією «Межигір’я».

Нагадаємо:

  • 13 липня 2015 року Печерський райсуд Києва заарештував майно резиденції «Межигір’я» у Вишгородському районі Київської області, де раніше жив екс-президент Віктор Янукович (2010-2014 рр.). 10 серпня 2015 року це рішення було підтверджене Апеляційним судом Києва. 1 серпня 2017 року Київський апеляційний господарський суд прийняв рішення про визнання недійсними договорів, за якими резиденція «Межигір’я» вибула в 2007 році з державної власності.
  • 29 травня 2018 року Печерський райсуд передав державну резиденцію «Межигір’я» в управління Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА).