У Криму «суд» засудив до 12 років в’язниці українця Ширінга за нібито «шпигунство»

Новини
Костянтин Ширінг Фото: kommersant.ru

«Верховний суд» окупованого Криму засудив до 12 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму 61-річного громадянина України Костянтина Ширінга за обвинуваченням у нібито «шпигунстві».

Про це повідомляє Кримська правозахисна група з посиланням на адвоката Дмитра Дінзє.

««Верховний суд Криму» засудив 61-річного українця Костянтина Ширінгу, якого обвинувачували в «шпигунстві», до 12 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму», – йдеться в повідомленні.

За інформацією адвоката, засідання проходило в закритому режимі.

Також Дінзє повідомив, що раніше в дебатах прокурор просив 14 років позбавлення волі, а захист – виправдати Коснтантіна Ширінгу.

Сам Ширінг теж просив його виправдати, повідомивши, що «його обмовили і звалили на нього всю провину».

Адвокат заявив, що захист має намір подавати апеляційні скарги на цей вирок.

Як повідомлялося, уродженець Києва Костянтин Ширінг приїхав до окупованого Криму із Запоріжжя в 2015 році. У Феодосії познайомився з дівчиною, значно молодшою за нього, яка працювала в російській військовій частині. Пара жила в цивільному шлюбі в орендованій квартирі, у них народилася дочка. За версією слідства ФСБ, саме Ширінг нібито умовив дружину повідомляти йому секретні дані про свою військову частину.

Ширінг страждає серцево-судинними захворюваннями. Він кілька разів звертався із заявою про медичну допомогу до адміністрації Сімферопольського СІЗО. Ширінг багаторазово скаржився на ненадання медичної допомоги. Після цього адміністрація СІЗО кілька разів переводила його з камери в камеру і умови утримання в кожної були гірше, ніж у попередній.

Нагадаємо:

  • 15 квітня 2020 року ФСБ заявила про затримання в Криму учасників «української розвідувально-диверсійної групи», в яку нібито входила «російська військовослужбовиеця Тетяна Кузьменко, підозрювана у видачі державної таємниці» і громадянин України, якого підозрюють у «здійсненні шпигунської діяльності за завданням української спецслужби», Костянтин Ширінг. Були порушені кримінальні справи «про державну зраду і шпигунство». За версією ФСБ, Кузьменко, якаслужила в частині прапорщиком, нібито передавала Ширінгу відомості про чисельність особового складу полку, ракетне та інше озброєння, місця його дислокації і т. Д. Він, в свою чергу, цю інформацію нібито передавав в Міноборони України. Кузьменко було обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, а Ширінг поміщений під варту.
  • 7 червня 2021 року Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону призначив Тетяні Кузьменко 8 років позбавлення волі з відстрочкою на 2 роки, поки її дитина не досягне 14-річного віку, за обвинуваченням в «державній зраді». Кримінальну справу було розглянуто в особливому порядку і закритому режимі через матеріали під грифом «цілком таємно». Особливий порядок розгляду справ застосовується, як правило, у випадках визнання провини. Держобвинувач просив дати Кузьменко 12 років позбавлення волі.