До суду скеровано обвинувачення у держзраді стосовно «судді» Морозко з Криму, яка переслідувала кримських татар

Новини
Фото: facebook.com/prok.arkrym

Прокуратура АР Крим та Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишньої судді АР Крим Ольги Морозко, яка після окупації Криму перейшла на службу до Росії та переслідувала кримськотатарських активістів, які у травні 2014 року брали участь у протестах проти недопуску російським силовиками на півострів національного лідера кримських татар Мустафи Джемілєва.

Окупаційна «суддя» обвинувачується за ч.1 ст.111 КК України (державна зрада), яка передбачає позбавленням волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років, повідомляє прокуратура АРК та м. Севастополь.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що після окупації півострова у 2014 році, обвинувачена зрадила присязі на вірність народу України та обійняла посаду у незаконно створеному «Бахчисарайському районному суді Республіки Крим». Перебуваючи на вказаній посаді, «суддя» надавала допомогу представникам іноземної держави у переході судової системи України, яка діяла на території півострова Крим, на відправлення правосуддя на підставі законодавства РФ», – зазначили у відомстві.

Надалі, обвинувачена винесла постанови про визнання двох кримськотатарських активісток винними у вчиненні адміністративного правопорушення, а саме організації масового одночасного перебування громадян, що порушує громадський порядок (ч. 1 ст. 20.2.2 КпАП РФ) та призначила їм покарання у вигляді стягнення штрафу від 10 до 40 тисяч рублів.

Мова йде про події 3 травня 2014 року, коли голові Меджлісу кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву окупанти незаконно заборонили в’їзд до Криму. Тоді, на знак протесту, виступаючи проти окупації, кримчани перекрили дорогу на кількох ділянках трас Сімферополь-Севастополь, Херсон-Джанкой-Феодосія-Керч, Сімферополь-Феодосія-Керч та ін.

Таким чином, своїми діями та рішеннями обвинувачена сприяла державі-окупанту та окупаційним органам влади у проведенні підривної діяльності проти України.

Досудове розслідування здійснювалось слідчими Територіального управління ДБР, розташованого у Мелітополі.

Прокуратура традиційно не вказує ім’я обвинуваченої, однак за інфомацією Центру журналістських розслідувань, мова йде про нинішню «суддю Бахчисарайського районного суду Республіки Крим» Морозко Ольгу Романівну, яку у листопаді 2013 року на той час президент Віктор Янукович призначив суддею Бахчисарайського районного суду АРК.

Нагадаємо:

  • У вересні 2021 року до суду було направлено обвинувачення в державній зраді відносно колишнього судді АР Крим, а нині «судді Білогірського районного суду» окупованого Криму Вахтанга Чубабрії, який притягував до адміністративної та кримінальної відповідальності кримських татар, які висловили протест щодо недопущення Джемілєва до Криму.