Американський ракетний есмінець USS Porter увійшов до Чорного моря

Новини
Ракетний эсмінець США DDG-78 USS Porter Фото: Facebook ВМС ЗС України

Американський ракетний есмінець USS Porter (DDG78) типу Arleigh Burke у рамках планового патрулювання увійшов до Чорного моря для взаємодії з партнерами по НАТО. За ним ведуть стеження кораблі Чорноморського флоту РФ.

Про захід корабля до акваторії Чорного моря повідомляє командування 6-го флоту ВМС США.

«Porter буде діяти пліч-о-пліч із союзниками та партнерами НАТО у Середземному та Чорному морях, працюючи разом для забезпечення безпеки та стабільності в регіоні, об’єднуючись із надводними та військово-повітряними силами союзників та партнерів. Подібні морські навчання та операції демонструють відданість Сполученим Штатам Альянсу та колективній обороні Європи», – йдеться у повідомленні.

У поході американський есмінець супроводжують бойові та розвідувальні літаки командування ВПС США у Європі та Африці (USAFE-AFAFRICA). Зокрема, виділено винищувачі F-15E Strike Eagle та патрульний літак P-8A Poseidon.

Перебуваючи у Чорному морі, USS Porter візьме участь у кількох багатосторонніх навчаннях, щоб відточити управління кораблями та маневрування, а також відпрацювати процедури протиповітряної оборони.

Як зазначили у командуванні 6-го флоту, ВМС США регулярно працюють у Чорному морі для роботи з американськими союзниками та партнерами по НАТО, включаючи Болгарію, Грузію, Румунію, Туреччину та Україну. Спільна робота зміцнює прихильність США та НАТО до збереження свободи судноплавства в міжнародних водах для всіх країн Чорного моря.

Як повідомляє Національний центр управління обороною РФ, Чорноморський флот стежить за діями американського корбля, який зайшов у Чорне море, повідомляє агентство ТАСС.

«Сили та засоби Чорноморського флоту розпочали стеження за діями есмінця з керованою ракетною зброєю Porter ВМС США, який зайшов до акваторії Чорного моря 30 жовтня», – зазначили в центрі.

Нагадаємо:

  • В липні 2021 року заступник помічника Генсека НАТО з питань оборонних інвестицій Гордон Скіп Дейвіс заявив, що в Альянсі вивчають можливість посилення доступу України до засобів спостереження за ситуацією в Чорному морі. За його словами, у НАТО усвідомлюють стратегічну важливість регіону Чорного моря для союзників та країн-партнерів і продовжуватимуть нарощування власної присутності у цьому регіоні та надаватимуть допомогу у розвитку військово-морських спроможностей України.