КПВВ: де можна перейти на непідконтрольну територію

Новини
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: dpsu.gov.ua

Пропуск на двох ділянках лінії розмежування на сході України відкритий лише сьогодні, у вівторок відкритим буде лише коридор на КПВВ «Станиця Луганська».

«Станиця Луганська» поки єдиний контрольний пункт в’їзду-виїзду, де можна пройти через лінію розмежування щодня. Але слід врахувати, що його можна пройти лише пішки. Українські прикордонники пускають там людей з 08:00 до 16:00.

Через КПВВ не пускають тих, в кого електронна перепустка ще в обробці. Тож слід дочекатися документу.

Є обмеження і від бойовиків. Там тепер не діє система “пропуск раз на місяць в напрямках туди-назад”. Зараз окупаційна влада пускає тільки тих, хто є в списках. Схожа система і на блокпості “Оленівка”, що суміжний “Новотроїцькому”.

На КПВВ «Новотроїцьке» пройти можна не так регулярно. Українські прикордонники все також готові пускати людей щодня з 08:00 до 16:00. Але бойовики блокують пропуск на своєму дзеркальному блокпості в майже усі дні крім понеділка та п’ятниці. Але у КПВВ «Новотроїцьке» є перевага — це єдиний фактично працюючий КПВВ на сході України, де можна проїхати на авто.

Бойовики випускають з ОРДО тих, в кого є прописка на підконтрольній території. А впускають людей, які є в списках т.з. «Міжвідомчого штабу ДНР».

Щоб правильно скласти заяву на проходження через КПВВ «Станиця Луганська», потрібно враховувати ряд вимог, тому що минулого тижня угруповання «ЛНР» змінила умови в’їзду-виїзду та впровадила пропуск за дозвільними списками. Подібна система працює на «Новотроїцькому».

Представники окупаційної влади запевняють, що всі заявки розглядатимуться протягом двох тижнів. Також окупанти попросили не надсилати повторних заяв до отримання відповіді від т.з. «МЗС ЛНР», адже це сповільнює обробку вже поданих заяв.

Напомним:

  • 9 октября 2021 года «глава ЛНР» Леонид Пасечник подписал «указ», которым со стороны «ЛНР» были ужесточены правила пересечения КПВВ «Станица Луганская» на линии разграничения. Теперь норма о пересечении КПВВ раз в месяц для жителей с пропиской в контролируемых «ЛНР» районах отменена, а их выезд, подобно правилам, установленным в «ДНР», осуществляется только по спискам, сформированным «постоянно действующей рабочей группой».
  • В «ЛНР» пояснили, что введение ограничение на пересечение КПВВ «Станица Луганская» является «вынужденной противоэпидемической мерой», чтобы предотвратить завоз на территорию «республики» коронавирусной инфекции, которой якобы заражаются пожилые жители ОРЛО, когда ездят на подконтрольную правительству Украины территорию для получения пенсий и других социальных выплат.