ОГХК спробують приватизувати з третьої спроби

Новини
Фото: umcc.com.ua

Приватизаційний аукціон щодо АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК), який мав відбутися 29 жовтня, перенесено на 20 грудня 2021 року. Це буде третя спроба проведення приватизації компанії. У Фонді держмайна заявляють про нестачу інвесторів, а в ОГХК — про тиск з боку правоохоронних органів та блокування роботи головного офісу.

29 жовтня у приміщенні Фонду державного майна мав відбутися приватизаційний аукціон щодо ОГХК. Але його перенесли на грудень через нестачу учасників.

Перша спроба була призначена на кінець серпня, однак її скасували з тієї ж причини.

В ОГХК заявили, що 29 потенційних інвесторів, з яких 16 іноземні, цікавилися активом і підписали договір про конфіденційність. Однак більшість з них відмовились від участі в аукціоні, зокрема, через інвестиційні ризики. Протягом підготовки інвесторів до участі в аукціоні, за повідомленням ОГХК, нібито відбувалися втручання правоохоронних органів у господарську діяльність компанії, блокування роботи головного офісу, виявлялися ризики судових процесів.

Третя спроба проведення приватизаційного аукціону відбудеться 20 грудня 2021 року в приміщенні Фонду державного майна.

Участь в аукціоні з продажу АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» намагалися взяти компанії з оточення нардепа від ОПЗЖ Сергія Льовочкіна та олігарха Дмитра Фірташа. Зокрема, близьке до Льовочкіна ТОВ «Стугна лімітед» перерахувало на користь Фонда держмайна України 185 млн грн. гарантійного внеску для участі в приватизації ОГХК і планує взяти участь в повторному конкурсі.

У розслідуванні кримського ЦЖР «Ільменітова схема» Фірташа: чеська ланка» йдеться про поставки ільменітового концентрату, виробництва Іршанського ГЗК до заводу олігарха Дмитра Фірташа в Криму. Ймовірно, роль компанії-прокладки між виробником і отримувачем виконувала чеська компанія Belanto Trade. Керівництво підприємства категорично відкидає усі звинувачення.

21 жовтня, за тиждень до аукціону з продажу ОГХК, Керівники компанії Belanto на пресконференції в Києві заявили, що ОГХК продає окремим контрагентам ільменіт нижче ринкової вартості, а компанію Belanto, яка працює прозоро, витісняють з ринку. Усі зв’язки з олігархом Фірташем чеські бізнесмени категорично заперечили, як і поставки ільменіту в Крим. При цьому не надали Центру журналістських розслідувань документи, які б підтверджували заявлену позицію.

В ОГХК не відповіли на запит Центру журналістських розслідувань на інтерв’ю щодо звинувачень, висунутих Belanto Trade. Керівництво чеської компанії заявляло про намір взяти участь в приватизаційному аукціоні.

Нагадаємо:

  • 18 червня 2021 року РНБО ухвалила рішення про запровадження персональних санкцій проти українського олігарха Дмитра Фірташа за постачання титанової сировини на військові підприємства Росії, а також проти україно-російського олігарха Павла Фукса, який причетний до незаконного отримання ліцензій на видобуток корисних копалин. 24 червня президент Володимир Зеленський підписав указ, яким ввів в дію це рішення РНБО.