538 фізичних осіб та 540 компаній: Зеленський увів та продовжив санкції проти оточення Путіна та інших

Новини
Засідання РНБО Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав указ про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 червня ввести чи продовжити санкції щодо 540 компаній та 538 людей. Обмеження діятимуть три роки та безстроково. Президент ввів у дію анонсовані раніше санкції проти Павла Фукса та Дмитра Фірташа.

Про це йдеться в указі президента України №266/2021.

Фірташу та Фуксу заблокують активи, обмежують торгівельні операції, повністю припиняється транзит ресурсів, польотів та перевезень територією України, їм заборонено виводити гроші за межі України, анулюються певні ліцензії та дозволи, вони не можуть брати участь у приватизації, оренді державного майна тощо.

Економічні обмеження стосуються російських олігархів та бізнесменів, які вже були підсанкційними і раніше :

Олег Дерипаска,
Аркадій, Борис та Роман Ротенберги,
Андрій Черезов,
Сулейман Керімов,
Олексій Міллєр,
Юрій Ковальчук,
Кирило Шамалов,
Віктор Вексельберг,
Андрій Костін,
Олексій Мордашов

Також санкції застосовано до бойовика Ігоря Безлера, членів ПВК «Вагнера» та інших.

Їм блокуються активи, забороняється виводити гроші з України, а також скасовуються візи та забороняється в’їзд до країни.

Підсанкційні особи також втрачають усі державні нагороди.

111

Компанії, проти яких запроваджено чи подовжено санкції:

«Аерофлот»,
«Вертольоти Росії»,
«Газпром авіа»,
«Руслайн»,
«Трансаеро»
«Брянський електромеханічний завод»,
«Улан-Уденський авіаційний завод»,
«Феодосійський Оптичний Завод»,
«Євпаторійський авіаційний ремонтний завод», «Сімферопольський виноробний завод»
«Управління справами президента РФ в Республіці Крим», «Керченський державний морський технологічний університет», «Санаторій «Гурзуфський»
телеканали «РТР-Планета»,
інформаційний канал «Росія-24», які входять до структури Федерального державного унітарного підприємства «Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія», «Національна медіа група», «Наше Радіо» та інши.

222 (1)

Рада національної безпеки і оборони 18 червня ухвалила рішення про запровадження персональних санкцій проти українського олігарха Дмитра Фірташа за постачання титанової сировини на військові підприємства Росії, а також проти україно-російського олігарха Павла Фукса, який причетний до незаконного отримання ліцензій на видобуток корисних копалин.

Нагадаємо:

  • 19 березня 2021 року РНБО запровадила максимальні санкції щодо 19 компаній, що володіють ліцензіями на використання надр. Це компанії – «Геоконнект», «Глобал Геоінвест», «Транссетгео», «Геопост», » Геовертикаль», «Геотаргет», «Надрапрайд», «Геофорс», «Геостенс», «Надравестгруп», «Бест ойл компанії», «Надрапростір», «Інфогеотренд», «Ейджин марка», «Екогазальянс», «Епівал енерджі»,«Юнол Ойл», «Профіннафт», «Бестгеотек». За інформацією екснардепа Сергія Лещенко, вони належать олігархові Павлу Фуксу. Сам він свій зв’язок з цими компаніями заперечує.
  • «Кримський Титан» – хімічний завод українського олігарха Дмитра Фірташа в окупованому Армянську, для роботи якого потрібна ільменітова руда. Після припинення вантажних перевезень до окупованого Криму залізницею, в обхід санкцій ільменіт вже не один рік доставляють морем. Спочатку це була контрабанда ільменіту з українських родовищ через порт в Іллічівську. Потым схема отримал новий маршрут: із турецького порту Самсун руду доправляють у Керченську протоку, де на рейдовій перевалці порту «Кавказ» перевантажують на російські судна і відправляють у керченський порт Камиш-Бурун. При цьому у схемі поставок ільменіту з’явились і судна під українським прапором. Як виявив Центр журналістських розслідувань, вони записані на три компанії із однією адресою у Херсоні, однак легалізованою в Україні є лише одна із них.
  • Детальніше читайте в розслідуванні Центру журналістських розслідувань «Двоокис Фірташа».
  • Українські правоохоронці розслідують справу про ільменітову схему за фактами порушення Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію Криму та виїзду з неї (ст. 332-1 Кримінального кодексу України), оскільки чинне законодавство не передбачає покарання за поставки в Крим товарів через закриті порти, порушення санкцій чи схеми їх обходу.