Восьмеро причетних до відкриття представництва Нікарагуа в Криму потраплять під санкції – Олексій Данілов

Новини
"Почесний консул Нікарагуа в Криму" Олег Бєлавєнцев і посол Нікарагуа в РФ Альба Асусена Торрес Мехія Фото: РИА Новости

РНБО вирішила застосувати санкції проти громадян РФ і Нікарагуа, причетних до відкриття в окупованому Криму «почесного консульства» Нікарагуа. 

Про це на брифінгу за підсумками засідання Ради Нацбезпеки і оборони повідомив секретар РНБО Олексій Данілов. 

РНБО України розглянула питання застосування санкцій відносно тих людей, які відкрили представництво Нікарагуа в Криму, сказав Данілов.

«Це вісім фізичних осіб – чотири громадянина Нікарагуа і чотири громадянина Російської Федерації», – додав секретар РНБО. 

На момент публікації новини перелік фізичних осіб, до яких застосовано санкції через причетність до відкриття «почесного консульства» Нікарагуа в Криму, на сайті РНБО не оприлюднений. 

Водночас, відомо, що почесним консулом Нікарагуа в окупованому Криму призначений колишній представник президента РФ в «Крымском федеральном округе» Олег Бєлавєнцев. Призначив його своїм указом президент Нікарагуа Даніель Ортега. 

У відкритті консульства 10 жовтня 2020 року в Сімферополі брала участь посол Республіки Нікарагуа в РФ Альба Асусена Торрес, яка передала копії патенту керівництва Нікарагуа з відкриття «консульства» «почесному консулу Нікарагуа в Криму» Олегу Бєлавєнцеву.

2 лютого 2020 року Верховна Рада України ухвалила постанову про затвердження секторальних санкцій щодо Республіки Нікарагуа, яка в порушення міжнародного права відкрила «почесне консульство» в окупованому Криму.

Докладніше про відкриття почесного консульства Нікарагуа в окупованому Криму, про роль Олега Бєлавєнцева в окупації Криму, про його зв’язки з Нікарагуа і про кримські інтереси правлячої нікарагуанської династії Ортега читайте в розслідуванні Микити Панасенка і Валентини Самар «Навіщо Росії почесне консульство Нікарагуа в Криму?»