У Києві неможливо підтвердити диплом з Донецька – правозахисники критикують Міносвіти

Новини
Фото: прес-служба Міністерства внутрішніх справ України

Мешканці ТОТ Донецької і Луганської областей через позицію Міністерства освіти і науки України позбавлені можливості підтвердити свої освітні компетенції, отримані на окупованій території. Громадські організації, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих внаслідок збройного конфлікту осіб, закликають представників влади вирішити проблему. 

Про це йдеться у зверненні громадських організацій до віцепрем’єр-міністра України – Міністра з питань  реінтеграції ТОТ України Ірини Верещук, голови Комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції ТОТ у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитра Лубінця і Голови Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака.

Правозахисники зауважують, що освіта є одним з найдієвіших шляхів підтримки зв’язків населення ТОТ із державою Україна – водночас, це право для мешканців різних ТОТ реалізується в різному обсязі.

«Існує порядок проходження атестації для визнання здобутих кваліфікацій, результатів навчання та періодів навчання в системі вищої освіти, здобутих на території АР Крим та м.Севастополь після початку її окупації. Проте, подібний механізм не створений для мешканців окупованих частин Донецької та Луганської областей. Більш того – відсутність такого механізму є наслідком чіткої позиції Міністерства освіти та науки України», – зазначають правозахисники. 

Вони вважають, що мешканці всіх окупованих територій, які здобули там освіту, повинні отримати шанс продовжити навчання чи працевлаштуватися на підконтрольних уряду України територіях. Для цього держава має запровадити такий механізм підтвердження освітніх компетенцій, який дозволить всім хто має таке бажання, покинути ТОТ, аби вчитися чи працювати на підконтрольних уряду України територіях. 

Громадські організації подали відповідні пропозиції до наказу Міністерства освіти і науки України від 19 травня 2016 року № 537 «Про затвердження Порядку проходження атестації для визнання здобутих кваліфікацій, результатів навчання та періодів навчання в системі вищої освіти, здобутих на ТОТ України після 20 лютого 2014 року», однак, зважаючи на попередній досвід взаємодії з МОН, впевнені, що ці пропозиції не будуть враховані у проєкті наказу.

Правозахисні ГО закликають створити Міжвідомчу робочу групу з планування та здійснення системних заходів, спрямованих на реінтеграцію через освіту для мешканців тимчасово окупованих територій, а також ініціювати обговорення із заслуховуванням звіту Міністра освіти і науки України щодо підсумків вступної кампанії 2021 року для мешканців ТОТ та питань доступу до освіти і працевлаштування осіб, які потребують підтвердження освітніх кваліфікацій, здобутих на окупованих територіях.

Під зверненням поставили підписи Центр прав людини ZMINA, ГО “Донбас СОС», БО БФ “Стабілізейшен Суппорт Сервісез», БФ “Восток SOS», ГО “КРИМСОС», ГО “Громадський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ», Кримська правозахисна група і БФ “Право на захист»

  • Держприкордонслужба України обіцяє не штрафувати абітурієнтів з окупованого Донбасу, які через закриті окупантами КПВВ на лінії розмежування змушені їхати на підконтрольну уряду територію для вступу до українських вузів через Росію.
  • Сьогодні на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя проживає 450 тисяч дітей шкільного віку – дослідження «Освітнє поле на тимчасово окупованих територіях України (2014-2019 рр.)».