Правозахисники пояснили, в яких випадках переселенці можуть отримати податкову знижку на доходи

Новини

Юристи Норвезької ради у справах біженців (NRC) в Україні пояснили, що вимушені переселенці, які винаймають житлові приміщення, мають право на податкову знижку при сплаті податку на доходи фізичних осіб.

Знижку, яка передбачена статтею 164 Податкового кодексу України, можна отримати, якщо внутрішньо переміщені особи та члени їх сім’ї першого ступеня споріднення:

— не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами непідконтрольної Уряду України території;

не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання (щомісячна адресна допомога на покриття витрат на проживання).

При виконанні зазначених вимог та після подачі річної декларації щодо майнового стану шляхом надання пакету документів до Державної фіскальної служби за місцем винаймання житла, можливо отримати податкову знижку у вигляді повернення суми податку на доходи фізичних осіб зі сплачених за оренду коштів.

Розмір такої знижки не може перевищувати 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року.

Нагадаємо:

  • Від 2 листопада 2021 року переселенцям та мешканцям тимчасово окупованих територій більше не потрібно надавати довідку ВПО для оформлення ID-картки.