У Києві суд засудив до 4 років позбавлення волі умовно ексдиректора кримських «держпідприємств» окупантів Грібанова

Новини
Фото: investigator.org.ua

Шевченківський районний суд Києва засудив до чотирьох років позбавлення волі з іспитовим терміном два роки громадянина РФ Володимира Грібанова, колишнього директора «державних компаній» «Крымдорсвязь» та «Севастопольское МППЖТ» в Криму, які були незаконно створені окупантами на базі вкрадених в України кримських філій державних підприємств. Він уклав угоду зі слідством.

Суд визнав обвинувачуваного винним за ч.1 ст. 110-2 Кримінального кодексу України – Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни меж території або державного кордону України, повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок суду.

За матеріалами слідства, засуджений Володимир Грібанов у 2015-2016 роках очолював «ГУП РК «Крымдорсвязь», яке було створено окупантами замість вкраденого в України «Кримського вузла дорожнього зв`язку» державного підприємства «Укрдорзв`язок», яке до окупації займалося серед іншого обслуговуванням стратегічних об`єктів України.

На посаді директора засуджений виконував управлінські функції та керував майном, що належить Україні та яке було захоплено під час окупації. А також займався облаштуванням дорожньої інфраструктури Криму.

На початку 2017 року обвинувачений очолив «ГУП «Севастопольское межотраслевое предприятие промышленного железнодорожного транспорта». Підприємство було незаконно створено окупантами на базі Севастопольської філії ПрАТ «Київ-Дніпровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту» міністерства інфраструктури України. Воно в Криму серед іншого займалося забезпеченням військових частин Збройних сил України.

На посаді директора «ГУП «Севастопольское МППЖТ» Володимир Грібанов уклав контракт з управлінням Чорноморського флоту РФ про надання у користування залізничних колій. Таким чином матеріально забезпечував військову частину РФ на території окупованого нею Криму.

Засуджений визнав свою вину та 20 вересня уклав угоду зі слідством.

«Прокурор в судовому засіданні наполягав на затвердженні угоди про визнання винуватості, зауваживши про важливість тих показань, які надавав обвинувачений щодо викривання інших осіб у їх кримінальній діяльності, вказав, що укладення угоди є важливим в інтересах держави, та на активне сприяння обвинуваченим у розкритті вчиненого ним злочину та протиправній діяльності інших осіб», – сказано у рішенні суду.

Шевченківський районний суд Києва затвердив угоду та призначив Володимиру Грібанову покарання у вигляді 4 років позбавлення волі, з іспитовим терміном – 2 роки. Засудженого також позбавлено права обіймати посади, пов`язані з виконанням адміністративно-господарських та організаційно-розпорядчих функцій на підприємствах залізничного транспорту строком на 2 роки.

Засуджений за роботу на окупантів Володимир Грібанов є громадянином Росії. Понад рік тому він заснував у Києві ТОВ «Масго девелопмент», що згідно реєстру юридичних осіб, спеціалізується на комп’ютерному програмуванні, а також займається науковими дослідженнями та консультуванням з питань інформатизації та комерції.

Нагадаємо:

  • 14 травня 2014 року так звана «Рада міністрів Криму» ухвалила рішення про створення семи «державних підприємств» на території «Республіки Крим» на базі філій українських держпідприємств. Зокрема, було створено підприємство «Кримзв’язок» на базі кримської філії підприємства «Укртелеком». Також на базі колишньої ДТРК «Крим» було створено «державну автономну установу Телерадіокомпанія «Крим». Крім того, було створено «держпідприємства» «КримБТІ», «Кримгеологія», «Навчально-науковий центр Республіки Крим з екології та природних ресурсів», «Експертно-технічний центр».