В Миколаєві вже підібрали землю для «квартир Ердогана», у Херсоні і Києві є складнощі – нардеп Умєров

Новини
Рустем Умєров, народний депутат (фракція ГОЛОС) Фото: investigator.org.ua

В Миколаєві вже підібрали земельну ділянку для будівництва житла для кримських татар та інших переселенців з окупованого Криму на кошти Туреччини. У Херсоні та Києві ще є бюрократичні складнощі із виділенням землі.

Про це повідомив у Facebook народний депутат Рустем Умєров (фракція «Голос») за підсумками зустрічі з віцепрем’єркою – міністеркою з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Іриною Верещук та послом Туреччини в Україні Ягмуром Гюльдере, під час якої обговорювався хід будівництва квартир для внутрішніх переселенців.

«На сьогодні в Миколаєві вже підібрали земельну ділянку. У Херсоні та Києві ще є бюрократичні складнощі із виділенням ділянок для будівництва квартир. Найближчим часом особисто поїдемо в Херсон, щоб вирішити питання із землею. Сподіваємось, вже наступного року почнемо будівництво», – написав Умєров.

Він нагадав, що Верховна Рада у липні ратифікувала угоду з Туреччиною щодо будівництва 500 квартир для переселенців, зокрема, кримських татар, пільгових категорій громадян та учасників АТО/ООС. «Тепер турецький парламент зі свого боку має теж ратифікувати цей документ», – зазначив нардеп.

Він додав, що в ході зустрічібула досягнута домовленість створити робочу групу з розвитку кримськотатарської мови. Туди увійдуть представники Мінреінтеграції, Ради, Меджлісу кримськотатарскього народу та посольства Республіки Туреччина в Україні.

«Продовжуємо роботу в культурному та освітньому напрямках. Дякуємо Турецькій Республіці за всебічну підтримку проектів!», – зазначив Умєров.

Як повідомлялось, 14 липня 2021 року Верховна Рада ратифікувала рамкову угоду між урядами України і Туреччини щодо будівництва житла для кримських татар та інших переселенців з Криму.

Детально про проблему будівництва житла для внутрішньо перміщених осіб із окупованого Криму читайте також в матеріалі ЦЖР Хто і чому гальмує будівництво «квартир Ердогана».

Нагадаємо:

  • Президент Реджеп Ердоган у 2016 і 2020 роках вже заявляв про готовність уряду Туреччини профінансувати і навіть збудувати житло для кримських татар та інших переселенців із окупованого РФ Криму. Але ні за президента Петра Порошенка, ні за президента Володимира Зеленського проект будівництва «квартир Ердогана» в Україні не був реалізований. Хоча в 2020 році таки знайшли потрібні ділянки «яких не було» у Генічеську та Херсоні.
  • 11 квітня Україна та Турецька Республіка підписали міжурядову угоду про будівництво житла для кримських татар та інших внутрішньо переміщених осіб. Згідно з документом, Туреччина збудує 500 квартир: з них 200 у Миколаєві, ще 200 у Херсоні і 100 у Києві. Також планається будівництво мечеті.
  • У Херсоні уже визначилися з місцем будівництва житла для кримських татар та інших переселенців з окупованого Криму в рамках проєкту, який Україна буде реалізовувати спільно з Туреччиною.