Байден пообіцяв Путіну у випадку ескалації агресії проти України зробити те, що США не зробили в 2014-му – Джейк Салліван

Новини
Джейк Салліван, радник президента США з питань національної безпеки Фото: AP

США нададуть Україні додаткову оборонну техніку і зміцнять своїх союзників у Східній Європі додатковими силами, а також застосовують до РФ потужні економічні важелі впливу у випадку, якщо РФ наважиться на ескалацію війни з Україною. Президент США Джо Байден продемонстрував рішучість у діалозі з президентом РФ Володимиром Путіним.

Про це на брифінгу в Білому домі за підсумками віртуального саміту президентів США і РФ повідомив радник з національної безпеки Джейк Салліван. 

Президент США Байден сказав Путіну, що є один варіант виходу з кризи – деескалація та дипломатія, повідомив Салліван.

«Він (Байден – ред.)прямо сказав президенту Путіну, що у разі подальшого вторгнення Росії в Україну Сполучені Штати та наші європейські союзники відповідатимуть жорсткими економічними заходами. Ми надали б українцям додаткову оборонну техніку понад те, що ми вже надаємо. І ми зміцнимо наших союзників у НАТО на східному фланзі додатковими засобами у відповідь на таку ескалацію. Він також сказав президенту Путіну, що є ще один варіант: деескалація та дипломатія», – повідомив Салліван.

Радник президента США пояснив, що йдеться про підтримку Сполучених Штатів прагнень союзників у Східній Європі зміцнити свою обороноздатність на фоні російської агресії в Україні:

«У разі подальшого вторгнення в Україну, військової ескалації в Україні, вочевидь, багато наших партнерів на східному фронті, наші балтійські союзники, Румунія, Польща та інші країни все більше турбуватимуться про безпеку та територіальну цілісність своїх країн. Ми очікуємо, що вони шукатимуть додаткових можливостей і, можливо, додаткових розгортань, і Сполучені Штати прагнутимуть позитивно відреагувати на це у разі подальшого вторгнення в Україну», – сказав Салліван.

Радник не став розкривати зміст економічних заходів, які США має намір застосувати до РФ у випадку ескалації, однак завірив, що росіянам про ці заходи докладно повідомлено.

«Я подивлюся вам у вічі і скажу вам, як президент Байден подивився президентові Путіну в очі і сказав йому сьогодні, що те, що ми не робили у 2014 році, ми готові зробити зараз», – сказав Салліван..

Він додав, що президент Байден не дав Путіну жодного зобов’язання чи поступки стосовно вимог російського президента про «безпекові гарантії з нерозширення НАТО на схід». 

«Я скажу вам ясно і прямо, що він не робив таких зобов’язань чи поступок. Він підтримує ідею, що країни повинні мати можливість вільно вибирати, з ким їм асоціюватися», – повідомив радник з нацбезпеки.

Салліван нагадав, що між США і Україною існує постійний канал з постачання різних форм оборонної допомоги, ця допомога буде продовжена, і за необхідності – доповнена. 

Також Салліван напряму пов’язав перспективи функціонування «Північного потоку 2» із гарантіями безпеки України з боку РФ: 

“Коли йдеться про «Північний потік-2», факт полягає в тому, що в даний час газ не проходить трубопроводом «Північний потік-2», а це означає, що він не працює, а це означає, що він не є важелем тиску для Путіна. Справді, це важіль для Заходу, бо якщо Володимир Путін хоче бачити потік газу цим трубопроводом, він, можливо, не захоче ризикнути вторгнутися в Україну», – сказав Салліван.

Нагадаємо: 

  • Президенти США і РФ провели віртуальну розмову в режимі захищеного відеодзвінка. Джозеф Байден пообіцяв Володимиру Путіну потужні економічні заходи впливу у відповідь на можливу військову ескалацію на українському напрямку. 
  • 6 грудня 2021 року президент України Володимир Зеленський і держсекретар США Ентоні Дж. Блінкен телефоном обговорили питання врегулювання на Донбасі і відновлення суверенітету України над всіма окупованими територіям напередодні перегооврів президента США Джозефа Байдена з президентом РФ Володимиром Путіним. 
  • 6 грудня 2021 року глави держав і урядів Німеччини, США, Франції, Італії, Великої Британії на зустрічі у форматі «Квінт» висловилися за поновлення переговорів у форматі «нормандської групи». 
  • Росія готова атакувати Україну одночасно з кількох фронтів. За даними джерел Bild, напад може відбутися наприкінці січня – на початку лютого 2022 року.