Запрошена Байденом на «Саміт за Демократію» антикорупціонерка Дарія Каленюк обіцяє складні часи для українських олігархів

Новини
Дарія Каленюк, виконавчий директор Центру протидії корупції Фото: facebook.com/dkaleniuk

Виконавча директорка «Центру протидії корупції» Дарія Каленюк на запрошення президента США Джозефа Байдена виступить 9 грудня на панельній дискусії щодо запобігання та протидії корупції Глобального форуму «Саміт за Демократію». Вона обіцяє, що за допомоги США українським олігархам і корупціонерам скоро буде непереливки.

Про це Дарія Каленюк повідомила на своїй сторінці у Facebook. 

«На запрошення Байдена буду спікером на глобальному Саміті Демократій.

Ключова сесія сьогодні – глобальна боротьба з корупцією. Маю велику честь виступати спільно з лідерами країн, провідними громадськими діячами та журналістами світу», – написала Дарія Каленюк. 

У своїй колонці на «УП» вона пояснила, що дата 9 грудня обрана не випадково, оскільки це Міжнародний день боротьби з корупцією, а корупція, наряду з авторитаризмом та порушенням прав людини, визначена США як основна загроза демократії. 

Дарія Каленюк зазначає, що за кілька днів до форуму з’явилася нова антикорупційна стратегія США, де пріоритетом Америки проголошено координацію з іншими країнами заради подолання транснаціональної корупції. В документі згадано й Україну. 

«Важливо зазначити, що в цій стратегії Україна вже згадується як глобальний трендсеттер в боротьбі з корупцією – системи Prozorro та Dozorro, запроваджені завдяки багаторічній роботі наших партнерів Transparency International Україна, наводяться як зразок для наслідування у сфері контролю за витрачанням державних коштів», – пише Дарія Каленюк. 

Вона порадила «українським олігархам, пропагандистам Кремля, посадовцям у владі, котрі атакують антикорупційні відомства, а також перевертням в мантіях та погонах» ретельно вивчити нову антикорупційну стратегію США: 

«Головний висновок для вас – витрачати накрадене на Заході та вільно подорожувати розвинутими країнами світу буде скоро вам вкрай важко», – пояснила виконавча директорка «Центру протидії корупції».

Українські корупціонери, їх зв’язки та активи стануть фокусом роботи американської розвідки, стверджує Дарія Каленюк. Міністерство фінансів США активно долучиться до блокування брудних та корупційних грошей по всьому світу та ініціювання їх конфіскації (як зараз відбувається з активами Коломойського в США). Також, за словами антикорупційної активістки, вони будуть ділитися інформацією про бенефіціарних власників компаній та вимагати світові банки розкривати інформацію про рух коштів. 

«Окремо варто зазначити про зобов’язання припинити так звані програми «золотих паспортів» чи «золотих віз» – розпродаж громадянств чи віз в обмін на інвестиції. Тобто різні коломойські чи грановські більше не зможуть купувати для себе чи для членів своїх сімей, наприклад, кіпрські чи ізраїльські паспорти, щоб переховуватися від українського правосуддя», – додає вона. 

Нагадаємо:

  • 27 жовтня 2020 року КСУ визнав такою, що не відповідає Конституції, статтю 366-1 Кримінального кодексу України, що встановлює кримінальне покарання за недостовірне декларування осіб, уповноважених на виконання державних функцій.
  • 4 грудня 2020 року Верховна Рада ухвалила закон, яким відновила кримінальну відповідальність за декларування недостовірних даних і неподання декларації, яку скасував Конституційний суд. За брехню про статки передбачені штраф і обмеження волі, але не термін ув’язнення. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) заявило, що ухвалений закон пропонує «санаторні» умови для корупціонерів. 24 грудня президент Володимир Зеленський підписав закон.