НАЗК знайшло у Медведчука незадекларованого майна на 73 мільйони

Новини
Віктор Медведчук у Печерському райсуді Києва, 08.07.2021 Фото: УНІАН

Національне агентство з питань запобігання корупції виявило у народного депутата Віктора Медведчука незадекларовані земельні ділянки, домоволодіння та автомобілі загальною вартістю понад 73 мільйони гривень.

Про це повідомляє НАЗК з посиланням на результати повної перевірки декларації Медведчука.

«Це рекордна сума неправдивих відомостей, яку НАЗК виявило під час повної перевірки декларацій посадовців у цьому році», — відзначили у відомстві.

За даними перевірки, Медведчук не вказав вартість нерухомого майна у Києві, яке йому належить — земельної ділянки площею понад 6 гектарів та розміщеного на ній домоволодіння площею 2,9 тис. м².

«Вартість земельної ділянки — понад 29 млн грн, а домоволодіння — 16 млн грн», — йдеться у повідомленні.

Також пресслужба НАЗК пише, що нардеп не задекларував земельну ділянку в Криму, право користування якою має його дружина. Ділянка площею 911 м² знаходиться в селі Оползневе, Ялта. У цьому ж селі, як вказано у декларації нардепа за 2020 рік, його дружина Оксана Марченко володіє ділянкою площею 5620 м², житловим будинком на 371 м², а також нежитловими спорудами на 749 м².

Крім того, НАЗК встановило, що депутат не зазначив вартість чотирьох автомобілів:

— Mercedes-Benz Maybach S650 вартістю 24 млн грн;

— Mercedes-Benz S500 4 Matic — 1,8 млн грн;

— Toyota Land Cruiser 200 — 1,1 млн грн.

— Renault Duster — 500 тисяч грн.

Матеріали про виявлені ознаки злочину за ст. 366–2 Кримінального кодексу України (декларування недостовірної інформації) Нацагентство направило до Офісу Генерального прокурора. У випадку доведення вини, суд може призначити Медведчуку покарання у вигляді штрафу від 68 тис. грн до 2 років обмеження волі.

Закон, який за недостовірне декларування передбачає позбавлення волі на строк до 2 років, був прийнятий лише в червні 2021 року. Тому застосовувати його можна буде лише щодо декларацій за 2021 рік, які посадовці подаватимуть наступного року.

Нагадаємо:

  • 20 серпня 2021 року було завершено розслідування справи за підозрою Віктора Медведчука та Тараса Козака у державній зраді та розкраданні національних цінностей. З цього дня матеріали провадження відкриті для сторони захисту. 
  • 9 липня 2021 року Печерський районний суд Києва продовжив до 7 вересня запобіжний захід у вигляді домашнього арешту Віктору Медведчуку.
  • Також Медведчука підозрюють у державній зраді (передача агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ).
  • 11 травня 2021 року Генпрокурор Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму народним депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку. Слідство вважає, що Медведчук, зокрема, домовлявся з державою-агресором РФ про перереєстрацію родовища «Глибока» на прикерченському шельфі в Чорному морі, що належить Україні. Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Ліцензія на зраду: як Медведчук завдяки ВЕЗ «Крим» здав росіянам нафтове родовище».