Гогілашвілі подав декларацію про відмову від громадянства РФ – МВС. Дата не вказана (додано)

Новини
Гогилашвили
Олександр Гогілашвілі, ексзаступник міністра МВС. Ілюстрація: 24tv.ua

Екс-заступник міністра внутрішніх справ України Олександр Гогілашвілі після набуття громадянства України подав декларацію про відмову від російського громадянства, що передбачено українським законодавством. Однак у відповіді МВС на інформаційний запит Центру журналістських розслідувань не вказано дати Указу президента про прийняття Гогілашвілі в громадянство України, подання ним декларації про відмову від громадянства РФ і отримання паспорта громадянина України.

Міністерства внутрішніх справ  України відповіло на запит Центру журналістських розслідувань щодо дотримання Олександром Гогілашвілі процедури набуття громадянства України. 

Олександр Гогілашвілі виконав подане зобов’язання припинити іноземне громадянство, стверджується у відповіді на запит Центру журналістських розслідувань за підписом тимчасово виконуючого обов’язки Департаменту комунікації МВС України Віктора Булаєва. Центр журналістських розслідувань запитував, чи встановлено припинення Гогілашвілі громадянства РФ.

«Після видання Указу Президента України про прийняття до громадянства України Гогілашвілі О. Г. було виконано подане зобов’язання припинити іноземне громадянство шляхом подання в установленому порядку декларації про відмову від іноземного громадянства», – сказано у відповіді на запит.

Водночас, у відповіді МВС не вказано дати Указу президента про прийняття Гогілашвілі в громадянство України, подання ним декларації про відмову від громадянства РФ і отримання паспорта громадянина України.

МВС - відповідь

За ст. 9 Закону України «Про громадянство України», іноземці, які з незалежних від них причин не можуть отримати від своєї держави документ про припинення громадянства, подають декларацію про відмову від іноземного громадянства.

На запитання, чи проводилася  перед призначенням Гогілашвілі заступником міністра внутрішніх справ України перевірка законності набуття ним громадянства України, МВС не відповіло, повідомивши лише, що Державна міграційна служба України поінформувала МВС, що Указом Президента України Гогілашвілі Олександра Генріховича, 1973 року народження, прийнято до громадянства України.

Крім того, Центр журналістських розслідувань запитав у МВС, чи Чи було завершено дисциплінарне провадження за фактом подій на блокпосту в Донецькій області за участю Гогілашвілі, про відкриття якого міністр повідомив 11 грудня 2021 року, і яке рішення було прийнято за його результатами. 

На це запитання МВС також відповіді не надало, повідомивши лише, що дисциплінарне провадження стосовно керівника органу виконавчої влади порушується за дорученням прем’єр-міністра України.

Докладно про зміну громадянств і паспортів Олександра Гогілашвілі дивіться в сюжеті Центру журналістських розслідувань «Я достаю из широких штанин. Все про паспорти Гогілашвілі»

Нагадаємо:

  • Ексзаступник міністра внутрішніх справ України Олександр Гогілашвілі може мати діючий паспорт громадянина Російської Федерації та індивідуальний податковий номер. До переїзду в Україну Гогілашвілі був помічником депутата Госдуми РФ від партії «Единая Россия» Миколи Валуєва, який у 2014 році агітував у Криму і Севастополі за приєднання до Росії.
  • Олександр Гогілашвілі був призначений заступником міністра МВС у вересні 2019 року, коли його очолював Арсен Аваков. Після приходу на посаду Дениса Монастирського Гогілашвілі залишився заступником і відповідав за боротьбу з незаконним обігом наркотиків та реабілітацію наркозалежних.
  • У Росії та Україні Гогілашвілі працював з організаціями, які допомагають наркозалежним — «Центр здоров’я молоді» та «Міжнародній антинаркотичній асоціації» (МАА). Журналістські розслідування Слідство.інфо «Асоціація «Викрадачі»» та Суспільного «Бити. Молитися. Тримати» встановили численні факти примусового утримання наркозалежних у центрах МАА та поблажливе ставлення до них правоохоронних органів.