«Я достаю из широких штанин». Все про паспорти Гогілашвілі

Топ-Новости

Одна із найрезонансніших тем, до якої долучились фактично усі розслідувальні центри і проекти України – про обставини життя-буття росіянина Олександра Гогілашвілі , ексзаступника міністра МВС,  його стрімку кар’єру завдяки вдалому шлюбу із помічницею президента Марією Левченко і знайомство із самим  Зеленським, спільне мешкання із сім’єю керівника Головного управління розвідки Кирила Буданова, причому, в будинку відомого обнальщика та його дружини – Вячеслава та Діани Стрелковських, які  мають нерухомість в Криму і російські паспорти  там отримані. Центр журналістських розслідувань  знайшов  інформацію про  ймовірно діюче російське громадянство Гогілашвілі, дійсні ІПН та паспорти. Через великий суспільний інтерес до цієї інформації, ми вимушені були видавати матеріали розслідування частинами і новини ЦЖР про російські паспорти тоді ще заступника міністра МВС розійшлися усіма провідними ЗМІ країни. Але час зібрати все до купи і нагадати владі, що суспільство не отримало відповіді на всі питання , що винесла на поверхню ця ганебна історія. 

Офіційний життєпис  Олександра Гогілашвілі, попри високий пост в МВС, повний білих плям, що може свідчити про старанну підчистку даних в мережі та блокування доступу до даних у відкритих реєстрах. Причому, під час постійного мешкання як в Росії, так і в Україні.

І все ж, завдяки  журналістським розслідуванням, сьогодні вже напевно можна сказати, що Гогілашвілі все ще є громадянином Російської Федерації, що він має діючі російські паспорти – внутрішній та закордонний, а, відтак, з великою ймовірністю постійний український паспорт він отримав в обхід процедури, встановленої законом. Обов’язкова спецперевірка, що мала передувати його призначенню на посаду заступника міністра внутрішніх справ, або не проводилась взагалі, або ж була чисто формальною. Що теж порушення закону. 

Міграційна служба України та Міністерство внутрішніх справ не відповіли на запити ЦЖР дотримання процедури отримання росіянином Гогілашвілі паспорта  громадянина України та резулоьтати спецперевірки перед його призначенням і результати дисциплінарного провадження, відкритого після оприлюднення відео з бикуванням заступника глави МВС на блокпосту в Краматорську. 

В день виходу в ефір програми Питання національної безпеки з цим сюжетом ЦЖР, Державне бюро розслідувань  повідомило про відкриття двох кримінальних проваджень  за статтями ККУ про  службове підроблення при оформленні на роботу в МВС та перевищення службових повноважень. Втім, розслідування також має встановити чи залишаються організації «Міжнародна антинаркотична асоціація» та «Центр здорової молоді» , в яких працював Гогілашвілі до призначення в МВС, частиною російської мережі зі співзвучними назвами, яка сьогодні повністю контролюється спецслужбами та органами влади Росії. 

Докладніше – у розслідуванні  Центру журналістських розслідувань.