Війська ОДКБ вже в Казахстані. В Алмати – вуличні бої. Захід спостерігає «з пересторогою»

Новини
Банер "Ми простий народ, а не терористи" Алмати, Казахстан Фото: ressentiment_channel

Росія, Білорусь, Вірменія і Таджикістан ввели свої війська на територію Казахстану на запрошення президента Касим-Жомарта Токаєва. В місті Алмати відбуваються вуличні бої між армією Казахстану і озброєними учасниками протестів. Глава європейської дипломатії Жозеп Борель констатує, що ОДКБ діє в межах угоди між незалежними державами. 

Про це повідомляє Радио Азаттык.

Війська ОДКБ 6 січня 2022 року увійшли на територію Казахстану. Повідомляється, що в операції беруть участь російські військові з 45-ї окремої бригади спеціального призначення ВДВ, 98-ї дивізії ВДВ та війська Центру спеціального призначення РФ «Сенеж». Раніше військові 217 парашутно-десантного полку та 331 парашутно-десантного полку у складі 98-ї дивізії ВДВ брали участь у російській агресії на сході України, повідомляє informnapalm

Колона російських військ готова до відправки в Казахстан Фото: РИА НОВОСТИ

Також для участі в операції ОДКБ направлено війська Вірменії, Білорусі і Таджикістану. Перекидання військ РФ до Казахстану триває. 

Тим часом збройні сили Казахстану розгорнули «антитерористичну операцію» в містах країни, що охоплені масовими збройними протестами проти влади президента Касим-Жомарта Токаєва. В колишній столиці Казахстану Алмати вже другу добу тривають вуличні бої, кількість загиблих з обох боків вимірюється десятками. Озброєні учасники протестів чинять запеклий опір урядовим військам. 

Армія Казахстану в Алмати Фото: reuters

Протести тривають в Актау, Жанаозені та інших містах.

Мітинг в Жанаозені, Казахстан Фото: Orda.kz

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель повідомив журналістам в Києві, що ОДКБ діє в межах угоди між незалежними державами, і він не може заперечити цього:

«Ми очікуємо, присутність іноземних сил не підриватиме незалежність Казахстану. Оскільки зараз йдеться про виконання угоди між незалежними державами, то нам немає що сказати. Але в будь-якому разі, присутність іноземних військ на території іншої держави – це те, за чим ми маємо спостерігати з пересторогою», – сказав Жозеп Боррель.

  • В кількох містах Казахстану з 2 січня відбуваються масові протести проти підвищення цін на скраплений газ, що переросли у вимоги відставки уряду і президента. Силовики застосували світлошумові гранати і сльозогінний газ, протестувальники трощили поліцейські авто. У відповідь влада оголосила надзвичайний стан, ввела в Алмати військових і бронетехніку. Затримано кілька сотен протестувальників. Президент Казахстану розпустив уряд, поклавши на нього провину за зростання цін.
  • Організація Договору колективної безпеки (ОДКБ, до якої входять РФ, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Узбекістан і Таджикістан) вирішила на прохання президента Касим-Жомарта Токаєва ввести «Колективні миротворчі сили» до Казахстану, де другу добу триває повстання, у яке переросли вуличні протести проти підвищення ціни на скраплений газ.