ОДКБ введе «миротворчі сили» у Казахстан – Пашинян

Новини
Війська під прапором ОДКБ Фото: kun.uz

Організація Договору колективної безпеки (ОДКБ, до якої входять РФ, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Узбекістан і Таджикістан) вирішила на прохання президента Касим-Жомарта Токаєва ввести «Колективні миротворчі сили» до Казахстану, де другу добу триває повстання, у яке переросли вуличні протести проти підвищення ціни на скраплений газ.

Про рішення ОДКБ повідомив голова Ради колективної безпеки організації, президент Вірменії Нікол Пашинян на своїй сторінці у Facebook

Пашинян зазначив, що війська вводяться через «зовнішню загрозу» суверенітету Республіки Казахстан. 

«У зв’язку зі зверненням Президента Республіки Казахстан К.-Ж.Токаєва та через загрозу національній безпеці та суверенітету Республіки Казахстан, викликану, в тому числі, втручанням ззовні, Рада колективної безпеки ОДКБ відповідно до статті 4 Договору про колективну безпеку прийняла рішення направити колективні миротворчі сили ОДКБ до Республіки Казахстан на обмежений за часом період з метою стабілізації та нормалізації обстановки у цій країні», – сказано у повідомленні Пашиняна.

Горить Акімат Алмати Фото: NEXTA

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до ОДКБ з проханням про введення військ для стабілізації ситуації в країні ввечері 5 січня. Він виправдав залучення військ ОДКБ тим, що «вважає заворушення в Казахстані вторгненням бандформувань, підготовлених з-за кордону». Сили ОДКБ можуть застосовуватися у випадку зовнішньої загрози країні – члену ОДКБ. 

Токаєв також оголосив про відставку експрезидента Нурсултана Назарбаєва з посади голови Ради безпеки Казахстану і про початок «антитерористичної операції» в Казахстані. 

У більшості міст Казахстану тривають вуличні протести проти влади клану Назарбаєвих і Касим-Жомарта Токаєва, спричинені низьким рівнем життя, підвищенням цін і відсутністю реформ. 

Повалений пам’ятник Нурсултану Назарбаєву Фото: KazTAG

У місті Алмати протести переросли у сутички з поліцією, а згодом – у повстання. Учасники протестів вступили у бій з військами, які були введені до Алмати, і захопили низку адміністративних будівель. Контроль влади над Алмати було втрачено. На момент написання новини в Алмати тривають вуличні бої між повсталими та силовиками. 

  • В кількох містах Казахстану відбуваються масові протести проти підвищення цін на скраплений газ, що переросли у вимоги відставки уряду і президента. Силовики застосували світлошумові гранати і сльозогінний газ, протестувальники трощили поліцейські авто. У відповідь влада оголосила надзвичайний стан, ввела в Алмати військових і бронетехніку. Затримано кілька сотен протестувальників. Президент Казахстану розпустив уряд, поклавши на нього провину за зростання цін.