Єдиним учасником третього приватизаційного аукціону ОГХК була компанія Ахметова

Новини
Кар’єр в Іршанську. Фото: investigator.org.ua

20 грудня 2021 року Фонд державного майна втретє не зміг провести приватизаційний аукціон Об’єднаної гірничо-хімічної компанії. Єдиним допущеним учасником аукціону ТОВ «Юмджи агромін» кандидата в олігархи Ріната Ахметова.

Про це Фонд держмайна повідомив на запит «Ліги антитрасту», повідомляють «Наші гроші».

Заявку компанії «Northland capital partners limited» Роберта Алан Джонсона з оточення Дмитра Фірташа (зв’язки по ТРЦ «Республіка» та «Банк Січ«) Фонд держмайна відхилив через ненадання підтвердженої аудитором фінансової звітності, підтвердження сплати гарантійного внеску у розмірі 5 % стартової ціни або банківської гарантії (приблизно 185 млн. грн.) та документів про реєстрацію і кредитора.

Відтак ФДМУ допустив до участі в аукціоні тільки «Юмджи агромін». Як наслідок, 20 грудня 2021 року відмінив торги, бо закон забороняє проведення конкурсу з одним учасником (без конкуренції).

Попередній аукціон був призначений на 29 жовтня 2021 року. Єдиним допущеним учасником тоді було ТОВ «Трайдент Геоінвест Україна» мільярдера Геннадія Буткевича, власник мережі магазинів «АТБ» та низки рудних компаній. «Northland» також подавав заявку, але був відхилений.

Перший аукціон по продажу «ОГХК» був призначений 31 серпня 2021 року. Тоді заявки подали вищезгаданий «Northland», ТОВ «Тінвест» Давіда Бежуашвілі (брат міністра оборони Грузії часів Саакашвілі) та ТОВ «Стугна лімітед» Дмитра Адамовського (син бізнесмена Андрія Адамовського, який був бізнес-партнером Олександра Грановського та мав значний вплив на ринки палива та надр за часів Порошенка). До участі допустили лише «Стугну» і через відсутність конкурентів аукціон відмінили.

Таким чином на кожен з трьох аукціонів ФДМУ допускав лише по одній компанії з українськими бенефіціарами.

Хоча у ФДМУ інтерес до приватизації «ОГХК» декларувала 31 компанія, половина з яких — іноземні інвестори. 

Причин трьох невдалих спроб продати компанію декілька, вважає експерт «Ліги антитрасту» Володимир Даценко.

«По-перше, ФДМУ явно переоцінив інтерес західних компаній до ОГХК і недооцінив негативну інвестиційну репутацію як України, так і самого активу з купою кримінальних проваджень, олігархічним та російським шлейфом. І хоча ФДМУ поставив достатньо низьку стартову ціну об’єкту, ніби врахувавши ці дефекти, але навіть це не спрацювало та не компенсувало високий ризик.

По-друге, держава відмовилася бути гарантом того, що проблеми «ОГХК» з минулого не принесуть новому власнику штрафні санкції і фінансові проблеми. Цілком нормально, якби ризики подій, що відбувалися до приватизації, залишилися на державі, як попередньому власнику. Але Кабмін такі умови проігнорував. Що зрозуміло, адже гарантіями може скористатися «недобросовісний» власник, ризик перемоги якого на аукціоні залишається високим.

По-третє, ФДМУ відверто поспішав з цією приватизацією, аби завершити її в 2021 році. Поспіх став особливо помітним, коли навіть після зірваного першого аукціону ніхто з державних стейкхолдерів навіть не спробував ідентифікувати проблеми і віднайти способи їх вирішення. Аукціон просто негайно переоголосили та він, прогнозовано, закінчився так само, як і перший.

З третім аукціоном ФДМУ разом з провладними спікерами все більше нагадували чи то «їжачків на кактусі», чи то «упоротих корупціонерів».

Оголошувати четвертий без ґрунтовної без роботи над помилками — злочин. Тому, для перетворення «ОГХК» з Великого провалу на Велику історію успіху держава зобов’язана суттєво змінити підхід до підготовки компанії до приватизації. А поки хтось робить вигляд, що це «само так якось сталося» або у всьому винні «папередніки», на державному активі можуть продовжувати паразитувати нові-старі обличчя», — каже Даценко.

Нагадаємо:

  • Участь в аукціоні з продажу АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» намагалися взяти компанії з оточення нардепа від ОПЗЖ Сергія Льовочкіна та олігарха Дмитра Фірташа. Зокрема, близьке до Льовочкіна ТОВ «Стугна лімітед» перерахувало на користь Фонда держмайна України 185 млн грн. гарантійного внеску для участі в приватизації ОГХК і планує взяти участь в повторному конкурсі.
  • У розслідуванні кримського ЦЖР «Ільменітова схема» Фірташа: чеська ланка» йдеться про поставки ільменітового концентрату, виробництва Іршанського ГЗК до заводу олігарха Дмитра Фірташа в Криму. Ймовірно, роль компанії-прокладки між виробником і отримувачем виконувала чеська компанія Belanto Trade. Керівництво підприємства категорично відкидає усі звинувачення.
  • 18 червня 2021 року РНБО ухвалила рішення про запровадження персональних санкцій проти українського олігарха Дмитра Фірташа за постачання титанової сировини на військові підприємства Росії, а також проти україно-російського олігарха Павла Фукса, який причетний до незаконного отримання ліцензій на видобуток корисних копалин. 24 червня президент Володимир Зеленський підписав указ, яким ввів в дію це рішення РНБО.