США пообіцяли дати РФ «належну відповідь» у разі причетності до кібератак на Україну

Новини
Джейк Салліван, радник президента США з питань національної безпеки Фото: AP

США обіцяють дати «належну відповідь» РФ, якщо підтвердиться її причетність до кібератак на українські урядові сайти 14 січня та у разі продовження кібератак в Україні.

Про це заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван в інтерв’ю виданню CBS, передає DW.

«Якщо виявиться, що Росія здійснює кібератаки проти України, і якщо це продовжиться в майбутньому, ми працюватимемо з нашими союзниками над належною відповіддю», – сказав Салліван.

За його словами, адміністрація президента США Джо Байдена вже кілька місяців попереджає, що кібератаки можуть бути частиною «широкомасштабних зусиль Росії щодо ескалації ситуації в Україні», і тому США працюють з українським урядом над посиленням захисту.

Він додав, що кібератаки з метою дестабілізації – звичний сценарій для Росії.

Салліван зазначив, що адміністрація Байдена ще не встановила остаточно організатора кібератаки в Україні, але додав: «Мене нітрохи не здивує, якщо це Росія».

Він також попередив, що Росія зіткнеться з «важкими економічними наслідками» з боку Сполучених Штатів і західних союзників у разі вторгнення в Україну. «Якщо Росія все ж таки вторгнеться в Україну, це матиме серйозні економічні наслідки та ціну, яку потрібно заплатити», – сказав радник президента США.

За словами Саллівана, окрім шкоди економіці Росії, США завдадуть удару по її стратегічному становищу в Європі і зміцнять солідарність НАТО.

Як повідомлялося, у ніч на 14 січня 2022 року було здійснено хакерську атаку на низку урядових сайтів України. У Міністерстві цифрової трансформації наголосили, що дані українців у безпеці, оскільки постраждала працездатність деяких сайтів, а не реєстрів. Не працювали сайти Кабміну, МЗС, ДСНС, Міносвіти, Мінспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, Мінзахисту навколишнього середовища та Держказначейства.

СБУ разом із кіберполіцією та Держспецзв’язком займаються розслідуванням хакерської атаки на сайти міністерств та збирають цифрові докази. За попередньою інформацією, витоку даних не сталося.

Нагадаємо:

  • 15 січня 2022 року Вікторія Нуланд, заступник Державного секретаря США в інтерв’ю Financial Times зазначила, що США відхилили прохання Росії вивести війська з певних країн або заборонити розширення НАТО на Схід. За її словами, Сполучені Штати готові до діалогу з Росією, але діятимуть у відповідь на агресію проти України. Нуланд заявила, що Сполучені Штати мають 18 сценаріїв у разі російського вторгнення в Україну.