У Ростові прокурор запросив для фігурантів другої сімферопольської «справи кримських мусульман» від 16 до 18,5 років в’язниці

Новини
Фігуранти другої сімферопольської «справи кримських мусульман» у Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону Фото: crimean-solidarity.org

У Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону 17 січня прокурор запросив для фігурантів сфальшованої ФСБ другої сімферопольської «справи кримських мусульман» – кримського журналіста Ремзі Бекірова, правозахисника Різи Ізетова, активістів Шабана Умерова, Фархада Базарова та Раїма Айвазова – від 16 до 18,5 років позбавлення волі.

Про це повідомляє громадський рух «Кримська солідарность».

Прокурор Ростовської обласної прокуратури та держобвинувач Євген Колпіков вимагав у судової колегії визнати п’ятьох кримських татар винними за ст.205.5 (організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації) та ст.278 (насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади) Кримінального кодексу РФ та запрросив: для Ремзі Бекірова 18 років позбавлення волі; для Різи Ізетова та Шабана Умерова по 18,5 років; для Раїма Айвазова – 18 років та 3 місяці, для  Фархада Базарова – 16 років.

Колпіков також вимагає для всіх суворий режим ув’язнення та від року до півтора обмеження волі після звільнення. «Пом’якшуючими обставинами» він назвав наявність у підсудних малолітніх дітей та позитивні характеристики з правоохоронних органів та від знайомих.

Основними доказами сторони обвинувачення є показання прихованих свідків, чиї особи відомі лише співробітникам ФСБ, які розслідували злочин, та суддям, які розглядають кримінальну справу. У ході судового розгляду захист встановив, що їхні свідчення є суперечливими і неодноразово просив суд розсекретити їхні особи, на що отримував відмову.

Також частиною обвинувального висновку є слідча лінгвістико-релігієзнавча експертиза, авторитетність якої піддали сумніву вже незалежні фахівці, залучені до розслідування адвокатами за згодою. Суд не став проводити повторне дослідження у цій справі.

Далі з дебатами в суді виступатимуть адвокати за угодою та підсудні з останнім словом.

25 кримськотатарських громадських активістів – Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахей, Шабан Умеров. Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов – обвинувачуються в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», яка визнана терористичною в Росії, але діє без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об’єднання «Кримська солідарність». Умеров, Бекіров, Ізетов та Айвазов овинувачуються за ч.1 ст.205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації», до довічного позбавлення волі). Інші за ч.2 ст.205.5 КК РФ («Участь у діяльності терористичної організації», до 20 років позбавлення волі). Всім фігурантам справи було також висунуто обвинувачення за ч.1 ст.30 та ст.278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади», до 10 років позбавлення волі).

Нагадаємо:

  • 16 серпня 2021 року Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону засудив фігурантів сфальсифікованої ФСБ алуштинської «справи кримських мусульман», кримських татар Руслана Нагаєва, Ельдара Кантімірова, Ленура Халілова і Руслана Месутова до позбавлення волі в колонії суворого режиму на строк від 12 до 18 років.
  • 29 жовтня 2021 року у російському в Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд засудив фігурантів третьої бахчисарайської групи сфальсифікованої ФСБ «справи кримських мусульман» Сейтумера Сейтумерова, Османа Сейтумерова, Рустема Сейтмеметова та Амета Сулейманова до позбавлення волі на строк від 12 до 17 років з відбуванням перших 3 років та 6 місяців у в’язниці.