В Україні сформують понад 150 батальйонів тероборони – Міноборони

Новини
Збори тероборони у Херсонській області, квітень 2021 року Фото: investigator.org.ua

В Україні у рамках розгортання системи територіальної оборони (ТрО) буде створено понад 150 батальйонів, за кожним бійцем якого буде закріплено зброю. Вже визначено 86% місць дислокації підрозділів ТрО по всій країні.

Про це повідомляє Міноборони України за підсумками наради щодо практичних аспектів розгортання системи територіальної оборони.

Як зазначається, у складі Сил ТрО ЗСУ триває формування 25 бригад (один регіон – одна бригада), які об’єднуватимуть понад 150 батальйонів (один батальйон на район). Постійна чисельність Сил ТрО у мирний час становитиме 10 тис. військовослужбовців. За штатом особливого періоду підрозділи Сил ТрО нараховуватимуть понад 130 тис. осіб, для чого буде сформовано відповідний резерв.

Як зазначив міністр оборони України Олексій Резніков, розгортання системи ТрО відбуватиметься у три етапи.

«Сили ТрО – це окремий рід сил у складі ЗСУ. На першому етапі бригади та батальйони Сил ТрО розгортатимуться за штатом мирного часу. Це відбувається просто зараз. У кожному батальйоні формується кістяк із військовослужбовців ЗСУ. Їхнім завданням є командування, навчання та злагодження цивільних осіб, які укладуть контракт про службу в резерві ТрО і захищатимуть територію, де проживають», – сказав Резніков.

Він зазначив, що за рахунок цих резервістів ТрО кожен батальйон налічуватиме до 600 осіб.

«Формування резерву ТрО за штатами особливого періоду – другий етап після того, як у батальйонах та бригадах буде створено організаційно-управлінське ядро з військовослужбовців та забезпечено відповідні умови. За тими, хто укладе контракт і служитиме в резерві ТрО, буде закріплено зброю. Її видаватимуть на час навчань або в разі виникнення визначених ситуацій», – підсумував міністр.

За інформацією командувача Сил ТрО ЗСУ бригадного генерала Юрія Галушкіна, станом на 17 січня визначено 86% місць дислокації підрозділів ТрО по всій Україні.

У прикордонних регіонах бригади ТрО з початку січня набули 70% спроможності мирного часу. Темпи розгортання військового компоненту ТрО пришвидшуються, додали в Міноборони.

Як повідомлялося, з 1 січня в Україні набув чинності закон «Про основи національного спротиву». Сили територіальної оборони діятимуть за територіально-зональним принципом, поза районами, де відбуваються бойові дії. При цьому, за рішенням президента, їх можна залучати до виконання завдань за межами ТО.

Детальніше про президентський законопроект «Про основи національної опору», який покликаний врегулювати назріле і перезріло питання територіальної оборони України, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Від тероборони до національного опору».

Нагадаємо:

  • 29 червня 2021 року Верховна Рада на позачерговому засіданні прийняла за основу президентські законопроєкти про основи національного спротиву (№5557) та збільшення чисельності Збройних сил України (№5558).
  • 16 липня 2021 року Верховна Рада прийняла закон про правові та організаційні засади національного опору. Документ визначає поняття національного опору, опору, територіальної оборони та їх завдання. Також Рада прийняла закон, який збільшує чисельність ЗСУ на 11 тисяч військовослужбовців у зв’язку з прийняттям закону «Про основи національної опору», доводячи загальну кількість ЗСУ до 261 тис. осіб.