Держсекретар США Блінкен терміново летить в Україну

Новини
Державний секретар США Ентоні Блінкен Фото: Reuters

Державний секретар США Ентоні Блінкен відвідає Київ і Берлін з 19 по 20 січня для обговорення російської загрози для України.

Про це повідомляє Держдепартамент США.

«Ця поїздка слідує за великими дипломатичними переговорами з нашими європейськими союзниками та партнерами щодо єдиного підходу до усунення загрози, яку Росія становить для України, та наших спільних зусиль, спрямованих на те, щоб спонукати її обрати дипломатію та деескалацію на користь безпеки та стабільності», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Блінкен 19 січня у Києві зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, щоб «підтвердити прихильність Сполучених Штатів до суверенітету та територіальної цілісності України».

«Держсекретар також зустрінеться зі співробітниками та сім’ями посольства США, щоб проінформувати про зусилля Держдепартаменту з планування на випадок непередбачених обставин, якщо Росія вирішить піти на подальшу ескалацію», – додали у відомстві.

20 січня Блінкен вирушить до Берліна, щоб обговорити нещодавні дипломатичні контакти з Росією та спільні зусилля щодо стримування подальшої російської агресії проти України, «у тому числі готовність союзників та партнерів накласти на Росію масштабні наслідки та серйозні економічні санкції». Держсекретар США зустрінеться із міністром закордонних справ ФРН Анналеною Бербок.

«Поїздка держсекретаря та консультації є частиною дипломатичних зусиль щодо деескалації напруженості, викликаної нарощуванням Росією військової могутності та агресією, що триває проти України», – зазначили в Держдепартаменті США.

Нагадаємо:

  • 15 січня 2022 року Вікторія Нуланд, заступник Державного секретаря США в інтерв’ю Financial Times зазначила, що США відхилили прохання Росії вивести війська з певних країн або заборонити розширення НАТО на Схід. За її словами, Сполучені Штати готові до діалогу з Росією, але діятимуть у відповідь на агресію проти України. Нуланд заявила, що Сполучені Штати мають 18 сценаріїв у разі російського вторгнення в Україну.