До України прибуло протитанкове озброєння, передане Великою Британією – Міноборони

Новини
Фото: mil.gov.ua

До України прибула чергова партія міжнародної технічної допомоги від Великої Британії, призначена українським Збройним Силам. Цього разу британськими партнерами було надано нові легкі протитанкові засоби – комплекси NLAW.

Фото і відео процесу розвантаження зброї, доставлену в України британським військово-транспортним літаком C-17, продемонструвало Міноборони України.

Заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко зазначив, що передане Великою Британією озброєння зміцнюватиме оборонні спроможності України, а надані засоби будуть використані виключно з оборонною метою.

Фото: mil.gov.ua

«Безперечно, це зміцнюватиме наші війська, це посилить наші оборонні спроможності. І я хочу підкреслити, що ця допомога буде використана виключно з оборонною метою, для захисту наших військ, для захисту критичної інфраструктури, і для захисту мирного населення, від будь-яких проявів, будь-яких дій, які зможуть призвести до ескалації», – наголосив Петренко.

Фото: mil.gov.ua

Також заступник міністра подякував народові і уряду Великої Британії за надану підтримку та висловив сподівання щодо подальшої співпраці.

Як повідомляє портал Мілітарний, Велика Британія передала Україні протитанкові комплекси NLAW (Next Generation Light Anti-tank Weapon). Цей комплекс був розроблений шведською групою Saab AB спільно з британським відділенням групи Thales за завданням та фінансуванням Міноборони Великої Британії.

NLAW є ручним одноразовий протитанковим засобом з ефективною дальністю стрільби до 600 (у новій версії до 800) метрів. Перед пуском навідник за допомогою прицілу протягом трьох секунд відстежує кутову швидкість цілі, яка запам’ятовується інерційним блоком ракети, який під час польоту робить необхідні поправки, коригуючи напрям руху.

Протитанковий комплекс NLAW Фото: de.wikipedia.org

Загальна вага системи 12,4 кг, ракета має діаметр 115 мм, а калібр тандемної кумулятивної бойової частини 150 мм, вона здатна вражати цілі як по лінії польоту, так і зверху. Термін зберігання комплекту NLAW становить 20 років.

Протитанковий комплекс NLAW Фото: de.wikipedia.org

Нагадаємо:

  • 17 січня 2022 року міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес, виступаючи у британському парламенті, заявив, що Великобританія почала постачати Україні протитанкове озброєння, щоб допомогти їй захистити себе від потенційного вторгнення під час протистояння з Росією, яка зосередила війська біля українського кордону.