До Держдуми внесений проєкт звернення до Путіна щодо визнання «ДНР» та «ЛНР» «самостійними державами»

Новини
Прапори так званих «ЛНР» і «ДНР» Фото: smdnr.ru

Депутати фракції КПРФ запропонували Держдумі РФ офіційно звернутися до президента Володимира Путіна з проханням визнати так звані «ДНР» «ЛНР», створені на непідконтрольних Україні територіях Донбасу, «як самостійні, суверенні та незалежні держави».

Проект відповідної ухвали 19 січня був зареєстрований у Держдумі, повідомляється на сайті російського парламенту.

Документ «Про звернення Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації «До Президента Російської Федерації В.В.Путіна про необхідність визнання Донецької Народної Республіки та Луганської Народної Республіки» внесли до палати 11 депутатів-комуністів на чолі з лідером КПРФ Геннадієм Зюгановим. З проектом внесено звернення до спікера Держдуми В’ячеслава Володіна з проханням включити документ до порядку денного парламенту на лютий.

Автори проекту звернення звинувачують Україну в невиконанні Мінських угод, а також «вважають обґрунтованим та морально виправданим визнання Донецької Народної Республіки та Луганської Народної Республіки», оскільки за минулі роки в «республіках» побудовано «демократичні органи та держави з усіма атрибутами легітимної влади».

«Таке визнання створить підстави для забезпечення гарантій безпеки та захисту їх народів від зовнішніх загроз та реалізації політики геноциду щодо жителів республік, а також для зміцнення міжнародного миру та регіональної стабільності відповідно до цілей та принципів Статуту Організації Об’єднаних Націй та започаткує процес міжнародного визнання обох держав», – йдеться у документі.

У зв’язку з цим депутатам Держдуми пропонується звернутися до Путіна «з проханням розглянути питання про визнання Російською Федерацією Донецької Народної Республіки та Луганської Народної Республіки як самостійних, суверенних та незалежних держав, а також питання про якнайшвидше проведення переговорів з керівництвом Донецької Народної Республіки та Луганської Народної Республіки з метою створення правової основи міждержавних відносин, що забезпечує регулювання всіх аспектів співробітництва та взаємодопомоги, включаючи питання безпеки».

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що у Кремлі не бачили проекту звернення до Володимира Путіна з проханням визнати «ДНР» та «ЛНР». «Не знаємо (про проект звернення)», – сказав Пєсков, передає «РИА Новости».

У свою чергу перший заступник голови комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції та зв’язків із співвітчизниками Костянтин Затулін заявив, що не впевнений у тому, що зараз Росія зможе визнати «ДНР» та «ЛНР», проте «це не означає, що тему не потрібно обговорювати».

«Не впевнений, що на даний час цей крок може бути здійснений без шкоди для інтересів РФ – стратегічних та довгострокових», – сказав Затулін «РИА Новости».

Він зазначив, що Мінські угоди є перешкодою для визнання Росією «ДНР» та «ЛНР». «Це (визнання «ДНР» та «ЛНР») йде врозріз із нашим підписом під Мінськими угодами, саме це є перешкодою для визнання формального «ДНР» та «ЛНР». Чисто людські співчуття, заходи підтримки та все інше ми здійснюємо та маємо здійснювати, але визнання офіційне на державному рівні означає вихід із Мінських угод, і саме це причина, чому досі такого визнання не було», – наголосив Затулін.

Нагадаємо:

  • Депутати від КПРФ підготували проект постанови Держдуми РФ про визнання так званих «ДНР» і «ЛНР» «окремими державами» за аналогією з територіями Південної Осетії та Абхазії, які були окуповані Росією у Грузії. У Верховній Раді України вважають, що наслідки цього кроку будуть небезпечнішими, ніж аналогічні сценарії, що відбулися в Грузії.
  • Фундатор «Східної правозахисної групи» Павло Лисянський вважає, що імовірність визнання Росією так званих ДНР і ЛНР як «незалежних держав» дуже висока, потім можуть відновитися бойові дії на Донбасі.