Чехія планує надати Україні найбільш дефіцитні в ЗСУ артснаряди калібру 152 мм

Новини
Стрільби з 152-мм гаубиці «Мста-Б» під час навчань 55 ОАБр ЗСУ, листопад 2020 р. Фото: АрміяInform

Новий чеський уряд хоче допомогти Україні на тлі можливої ескалації з боку Росії і має намір відправити або продати військове обладнання Києву. Зокрема, Чехія планує надати Україні боєприпаси калібру 152 мм для важкої артилерії. Боєприпаси цього калібру є одними з найбільш дефіцитних в Збройних силах України.

Про це заявила чеський міністр оборони країни Яна Чернохова в інтерв’ю виданню Denik N.

«Європа повинна підготуватися та допомогти Україні, нашим союзникам. Наступного тижня я передам уряду матеріал, на основі якого ми забезпечимо Україну артилерійськими боєприпасами калібру 152 міліметри», – сказала Чернохова.

Видання наголошує, що великокаліберні гармати або гаубиці, для яких передбачені ці боєприпаси, у сучасній війні все ще є ключовою частиною вогневої потужності. Боєприпаси цього калібру є одними з найбільш дефіцитних у ЗС України.

Речник міністерства оборони Чехії Якуб Файнор додав, що з процедурної точки зору відправка боєприпасів не повинна зіткнутися з перешкодами після схвалення рішення урядом.

Раніше в інтерв’ю виданню Hospodarske noviny міністр оборони Чехії заявила, що новий чеський уряд хоче допомогти Україні на тлі можливої ескалації з боку Росії і має намір відправити або продати військове обладнання Києву.

За її словами, постачання зброї чи боєприпасів слід узгодити з країнами Вишеградської четвірки, або з Німеччиною, Австрією чи країнами Балтії. «Чехія історично, політично та союзниця на боці України. Якщо Україні буде потрібно, ми постараємося допомогти», – сказала Чернохова.

Вона зазначила, що в уряді п’яти коаліцій є консенсус. «Я не можу говорити від імені інших міністрів, але я багато консультуюся з міністром закордонних справ Яном Ліпавським, і наші погляди щодо допомоги Україні збігаються», – додала вона.

Стрільби з 152-мм гаубиці «Мста-Б» під час навчань 55 ОАБр ЗСУ, листопад 2020 р. Фото: АрміяInform

Як зазначає на своїй сторінці у Facebook головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов, який є експертом з військових питань, 152-мм снаряди є зараз найбільшим дефіцитом в українській армії.

«Так! Насправді, це рішення для нашої обороноздатності має ніяк не менше значення, ніж протитанкові ракетні комплекси. 20 січня мінстр оборони Чехії Яна Чернохова заявила, що країна готова надати Україні 152-мм снаряди. Україна за 22 роки розпродажу армії, 8 років війни та після підриву трьох арсеналів втратила основні запаси 152-мм снарядів, які є зараз найбільшим дефіцитом в армії. Бо 152-мм гаубиці є основним засобом ураження сухопутних військ. Саме 152-мм снаряди зараз – серед першочергових проблем. Витрата цих снарядів є постійною – особливо на бойову підготовку», – написав журналіст.

«На жаль, поповненню запасів боєприпасів керівництво держави уваги не приділяє. Снаряди у Чехії можна купити, по ціні від 1200 до 2700 євро за одиницю, але для цього треба час, бо на все є свої процедури. Але поповнення запасів 152-мм снарядів під час бойових дій може стати великою проблемою, адже кількість країн, які мають 152-мм калібр на озброєнні дуже обмежена, у країнах НАТО значні запаси 152-мм залишились тільки у Чехії, Польщі та Болгарії, причому їх вже не виробляють у значних обсягах у країнах НАТО. Тому наміри Чехії постачати 152-мм у рамках військової допомоги ще до початку бойових дій із запасів чеської армії, це величезний шанс забезпечити війська, і насамперед діючу на Донбасі армію, належним запасом боєприпасів, які будуть витрачатись в великій кількості під час активних бойових дій. Сподіваюсь, що перемовини будуть проводитись швидко, й найближчим часом армія отримає необхідну зброю», – додав Бутусов.

Нагадаємо: