США дозволили країнам Балтії передати Україні зброю американського виробництва – Reuters

Новини
Стрільби українськиї військових з ПТРК Javelin на Донбасі Фото: kanaldom.tv

Державний департамент США дозволив Литві, Латвії та Естонії відправляти в Україну ракети та іншу зброю американського виробництва через загострення російської загрози для неї.

Про це повідомляє агенство Reuters з посиланням на три джерела, знайомі з цим рішенням.

Відповідно до правил експортного контролю країни мають отримати дозвіл Державного департаменту, перш ніж передавати будь-яку зброю, отриману ними від США, третім сторонам.

За інформацією одного з джерел, угоди про передачу третім сторонам дозволять Естонії передати Україні протитанкові системи Javelin, а Литві – переносні зенітно-ракетні комплекси класу Stinger.

Представник Держдепартаменту підтвердив, що уряд США схвалив передачу зброї третім сторонам, що дозволяє Естонії, Латвії, Литві та Великій Британії постачати Україні обладнання американського виробництва зі своїх запасів, але не повідомив подробиць про те, яку зброю відправлять.

«Сполучені Штати та їхні союзники та партнери об’єднуються, щоб прискорити надання допомоги Україні у сфері безпеки. Ми перебуваємо в тісному контакті з нашими українськими партнерами та нашими союзниками по НАТО і творчо використовуємо всі доступні інструменти співпраці в галузі безпеки, щоб допомогти Україні зміцнити свою оборону перед посиленням російської агресії», – сказав представник Держдепу.

Новини про затверджене постачання зброї з’явилися 19 січня після того, як Байден заявив на пресконференції, що Росія дорого заплатить, якщо вторгнеться в Україну.

Російські чиновники неодноразово заперечували плани вторгнення в Україну, але Кремль зібрав біля кордонів України близько 100 тисяч військових, нарощування, за словами Заходу, є підготовкою до війни, щоб запобігти приєднанню України до західного альянсу безпеки НАТО.

Ситуація викликала серйозне занепокоєння в Литві, Латвії та Естонії та інших союзниках по НАТО, а також у законодавців США. Двопартійна група американських сенаторів цього тижня пообіцяла солідарність і зброю під час візиту до Києва.

Як повідомлялось, прессекретар Білого дому Джен Псакі, посилаючись на слова президента США Джо Байдена, заявила, що будь-який перетин російськими військами українського кордону буде розцінений Сполученими Штатами як вторгнення в Україну і спричинить жорстку відповідь США та їхніх союзників.

Нагадаємо:

  • 15 січня 2022 року Вікторія Нуланд, заступник Державного секретаря США в інтерв’ю Financial Times зазначила, що США відхилили прохання Росії вивести війська з певних країн або заборонити розширення НАТО на Схід. За її словами, Сполучені Штати готові до діалогу з Росією, але діятимуть у відповідь на агресію проти України. Нуланд заявила, що Сполучені Штати мають 18 сценаріїв у разі російського вторгнення в Україну.
  • 19 січня 2022 року на тлі агресії та потенційного нового вторгнення Росії в Україну до Києва прилетів державний секретар США Ентоні Блінкен, який зустрівся з президентом Володимиром Зеленським та головою МЗС Дмитром Кулебою. Обговорювали сферу безпеки та оборони.