У Криму Сімферопольська та Камиш-Бурунська ТЕЦ призупинили генерацію електроенергії

Новини
Сімферопольська ТЕЦ Фото: RFE/RL

В окупованому Криму щонайменше на рік Сімферопольська ТЕЦ припинила генерувати електроенергію повністю, а Камиш-Бурунська у Керчі – на 50 %.

Про це повідомляє російське Акціонерне товариство «Крымтеплоэлектроцентраль» («КрымТЭЦ»).

Рішення про зупинення виробництва електричної енергії керівництво компанії прийняло у зв’язку з тим, що після припинення дії режиму вимушеної генерації її виробництво на двох ТЕЦ стало збитковим. У компанії запевняють, що зупинка генерації електроенергії не вплине на подачу тепла для населення. Нібито саме через це робота ТЕЦ у Керчі не була зупинена повністю.

«Ми зазнаємо серйозних збитків, але без тепла людей залишити не можемо. Через повну бездіяльність колишніх керівників міста протягом останніх п’яти років, у міста немає жодних альтернативних джерел теплопостачання», — пояснив генеральний директор АТ «КрымТЭЦ» Тарас Цілий (у російських документах — Целый).

За його інформацією, обладнання Сімферопольської ТЕЦ дозволяє призупинити генерацію електричної енергії без шкоди тепловій генерації.

Росія у 2016 році надала кримським ТЕЦ спеціальний статус об’єктів вимушеної генерації. За вироблену енергію вони отримували більше грошей, ніж російські ТЕЦ. Термін статусу спливав наприкінці 2021 року.

Кримські теплоелектроцентралі — старі генераторні потужності. Каміш-Бурунська ТЕЦ була зведена у 1930-х роках, Сімферопольська — у 1950-х. ТЕЦ Сакські теплові мережі було модернізовано у 2019 році за 14 мільярдів рублів. Ці станції входять до структури акціонерного товариства «КримТЕЦ». 

Камиш-Бурунська ТЕЦ, Керчь Фото: RFE/RL

У травні 2020 року товариство вже оголошувало тендер на модернізацію Сімферопольської теплоелектроцентралі за 6,5 мільярдів рублів. Проте закупівля не відбулася через нестачу учасників.

ТОВ «Кримтеплоелектроцентраль» було засноване у 2003 році дочірнім підприємством ДАТ «Чорноморнафтогаз» та ТОВ «Теплоенергоресурси». У 2013 році «КримТЕЦ» стало Публічним акціонерним товариством, в якому 62,77 % акцій належало кіпрській компанії GASERMILL VENTURES LTD, а 37.23 % — Державі Україна. Після окупації Криму РФ «КримТЕЦ» було незаконно націоналізоване та почало працювати в російській юрисдикції.

Від січня 2021 року російське АО «КрымТЭЦ» — повністю приватна установа. Акції викупила «Южная энергетическая компания», до цього вона вже володіла 62,77 % акцій. Бенефіціар цієї компанії — росіянин Петро Нідзельський. Він — один з колишніх заступників міністра енергетики Росії.

Сполучені Штати Америки 9 листопада 2018 року розширили санкції щодо РФ за окупацію Криму та агресію на Донбасі. У санкційний список було внесено підконтрольне Росії АТ «КрымТЭЦ».

Нагадаємо:

  • У вересні 2021 року СБУ викрила велике конструкторське бюро у Дніпрі, яке в обхід українських санкцій тісно співпрацювало з окупаційною «владою» Криму. Зловмисники займалися модернізацією об’єктів енергетичної інфраструктури півострова, формально прикриваючись афілійованими підприємствами з РФ.