США розширили санкції відносно РФ за анексію Криму і війну на Донбасі

Новини

Сполучені Штати Америки в четвер, 9 листопада, ввели санкції проти двох українців, одного росіянина і дев’яти компаній в Україні і РФ, причетних до анексії Криму та до пов’язаних з цим порушень прав людини, а також війни на Донбасі.

Про це повідомило Міністерство фінансів США, передає Центр журналістських розслідувань.

Одне з підсанкційніх підприємств – ТОВ «Південний проект» – пов’язане з банком «Росія» і російським бізнесменом Юрієм Ковальчуком.

«Міністерство фінансів продовжує тиск на компанії з російським капіталом, які отримують доходи завдяки незаконної анексії і окупації Криму», – заявила представниця відомства Сігал Манделкер, пише Reuters.

Санкції мають на меті ще більше покарати Москву за анексію Крима в 2014 році і за підтримку проросійських сепаратистів на сході України.

У списку санкцій потрапив офіцер ФСБ Андрій Сушко. На думку США, він несе відповідальність за викрадення в 2017 році кримськотатарського активіста, який зазнав тортур.

Санкції також спрямовані проти компаній, які наживаються на окупації Криму. Серед них – курортний спа-готель «Мрія» в Ялті, що інвестується найбільшим російським банком «Сбербанк».

У чорному списку опинилося «міністерство державної безпеки» луганських бойовиків.

Також під санкції потрапили Володимир Зарицький і Олександр Басов.

Зарицький є колишнім головнокомандувачем Ракетних військ і артилерії Росії. Він володіє ТОВ «УКІП», розташованим в Сімферополі.

Басов – так званий «заступник міністра державної безпеки ЛНР». У США відзначають, що дана структура сепаратистів винна в серйозних порушеннях прав людини.

На сайті Мінфіну США повідомили, що санкції вводяться проти наступних фізичних осіб:

– Олександр Басов, 1971 року народження, колишній співробітник СБУ, зараз «заступник міністра державної безпеки ЛНР»;

– Андрій Сушко, 1976 р.н., колишній співробітник СБУ, який, згідно з інформацією на сайті СБУ, «змінив присяги і перейшов на бік ворога»;

– Володимир Зарицький, 1948 р.н., екс-головком ракетних військ РФ, уродженець Коростенського району Житомирської області.

Також під санкції потрапили юридичні особи:

– санаторій Ай-Петрі,

– санаторій Дюльбер,

– санаторій Місхор,

– компанія КримТЕЦ,

– компанія Гарант-СВ,

– Керуюча компанія інфраструктурних проектів,

– компанія Південний проект,

– «міністерство державної безпеки ЛНР» (МДБ),

– санаторій Мрія.

В 2015 році «владі» Криму не вдалося продати віджаті у України санаторії на Південному березі.

30 жовтня 2017 року так званий «Госсовєт Республіки Крим» схвалив продаж на торгах акцій санаторіїв «Ай-Петрі», «Місхор» і «Дюльбер».

За підрахунками Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), Росія незаконно конфіскувала в окупованому Криму 4575 українських державних і приватних об’єктів нерухомості.

Прокуратура АРК призначила судово-економічну експертизу, щоб встановити розмір збитку, який був заподіяний незаконним захопленням державного майна в окупованому Росією Криму. Її результати будуть використані в якості доказів, як в національних судах, так і Міжнародному кримінальному суді.

Влітку 2017 року Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини (УВКПЛ) нарахувало, що Росія незаконно конфіскувала 4 575 державних і приватних об’єктів нерухомості в окупованому Криму.

Нагадаємо, з березня 2014 «кримська влада» «націоналізувала» величезну кількість підприємств, заповідників, санаторіїв, винзаводів і іншого майна, що належить Україні. Серед останніх великих «придбань» КримхлібКрименерго, приватна клініка «Генезис»Укртелеком.

Як повідомляв «Центр», «націоналізація по-кримськи» не має нічого спільного з російським законодавством. Згідно ст. 235 Цивільного кодексу РФ, націоналізація (як підстава для припинення права власності) проводиться на підставі закону з відшкодуванням вартості майна та інших збитків у порядку, встановленому ст. 306 цього Кодексу, яка, в свою чергу, визначає, що збитки, завдані власникові націоналізованого майна (в тому числі і його вартість), відшкодовуються державою.

За оцінками фахівців, в Криму під незаконну націоналізацію потрапило понад 4000 українських підприємств.

Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Торгівля краденим: що продавала Росія в окупованому Криму в 2017 році».