Держдеп зобов’язав сім’ї дипломатів виїхати із посольства США в Україні. У МЗС нагадали про 2014 рік

Новини
США

Державний департамент США наказав сім’ям американських дипломатів та дозволив держслужбовцям виїхати з посольства у Києві. Міністерство закордонних справ України вважає передчасним це рішення.

Про це повідомили у зовнішньополітичних відомствах країн.

У МЗС України вважають, що «фактично кардинальних змін у ситуації з безпекою останнім часом не сталося».

«Загроза нових хвиль російської агресії залишається постійною з 2014 року, а накопичення російських військ біля державного кордону розпочалося ще у квітні минулого року», – заявили у МЗС України.

Рішення Держдепу прийняте як «особлива обережність» через «постійні зусилля Росії з дестабілізації країни та підрив безпеки громадян та інших осіб, які відвідують або проживають в Україні», повідомили в посольстві США в Києві.

«Президент США Джо Байден заявив, що військові дії Росії можуть розпочатися будь-якої миті, і уряд США не зможе евакуювати американських громадян у такій непередбачуваній ситуації. Тому громадяни США мають самостійно планувати комерційні варіанти від’їзду, якщо вони вирішили залишити країну», – йдеться в повідомленні.

У посольстві наголосили, що від Росії залежить, яким шляхом розвиватиметься ситуація: діалог і дипломатія чи ескалація та «масовані наслідки». Якщо РФ вибере другий варіант, то ситуація вздовж кордонів в окупованих Криму або частині Донбасу «може погіршитися без попередження».

При цьому там запевнили: підтримка США суверенітету та територіальної цілісності України залишається сильнішою, ніж будь-коли, що продемонстровано початком постачання додаткової військової допомоги на $200 млн.

«Посольство в Києві готове до різкого зростання попиту на консульські послуги, і заявили: протягом останніх місяців посольство віддавало пріоритет обробці американських паспортів та імміграційних віз, включаючи випадки усиновлення».

  • Друга партія військової допомоги США в Україні містить ручні одноразові гранатомети M141 Bunker Defeat Munition (BDM): понад 80 тонн для посилення оборони. 22 січня в аеропорт Бориспіль прибула перша партія зброї в рамках пакету на загальну суму 200 мільйонів доларів.
  • Після отримання дозволу від США Естонія передасть Україні американські протитанкові ракетні комплекси Javelin.