Окупанти намагаються затягнути судовий процес щодо скіфського золота – Джапарова

Новини
Еміне Джапарова
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова Фото: facebook.com/UkraineMFA/

Російські окупанти намагаються затягнути судовий процес щодо скіфського золота у Нідерландах. Саме тому музеї окупованого Криму в останній день – 26 січня – подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама, який постановив, що колекція має бути повернена в Україну.

Про це написала на своїй сторінці у Facebook перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

«Ми не здивовані, що російський окупант хоче продовжити свою брудну гру щоб на якомога довше затягнути судовий процес, який вже триває сім років. Але скільки б це не тривало в часі, ми продовжимо захист своїх інтересів. Ми готові втретє довести приналежність артефактів до музейного фонду України вже у Верховному суді Королівства Нідерланди», – зазначила Джапарова.

Як повідомлялось, 26 жовтня 2021 року Апеляційний суд Амстердама виніс рішення, що експонати з музеїв Криму, відомі під умовною назвою скіфське золото, Музей Алларда Пірсона має передати Україні до стабілізації ситуації в Криму. Суд зазначив, що скіфське золото є частиною культурної спадщини України і належить до публічної частини Музейного фонду Держави Україна.

Слідком Росії проводить дослідчу перевірку за фактом «розкрадання» колекції скіфського золота, яка була вивезена на виставку в Нідерланди з музеїв Криму ще до окупації. Слідчі хочуть визначити винних у тому, що колекція не була своєчасно оформлена як «власність» Росії та не передана до музейного фонду РФ.

26 січня 2022 року так званий «голова Госсовєта Криму» Володимир Константинов повідомив, що музеї окупованого Росією Криму направили до Верховного суду Нідерландів касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама про повернення скіфського золота в Україну.

Нагадаємо:

  • 14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама, розглянувши позов держави Україна до Музею Алларда Пірсона, вирішив повернути скіфське золото Україні. Рішення було винесено на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності повинні бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції. В даному випадку це – Україна.
  • 17 січня 2017 року стало відомо, що музеї окупованого Криму почали процес оскарження в Нідерландах рішення Окружного суду Амстердама про повернення колекції скіфського золота Україні.
  • 16 липня 2019 року Апеляційний суд Амстердама відклав рішення по скіфському золоту на 6-9 місяців, оскільки потребує додаткової інформації від сторін.
  • Предметом спору в суді була колекція з 565 музейних предметів наданих «Центральним музеєм Тавриди», «Керченською історико-культурним заповідником», Національним заповідником «Херсонес Таврійський» і «Бахчисарайським історико-культурним заповідником» для експонування в Музеї Алларда Пірсона в період з 6 лютого до 28 травня 2014 року. Конфлікт навколо експонатів виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі» (так зване скіфське золото) виник через окупацію Криму Росією, яка сталася, коли експонати знаходилися в Амстердамі.